In aceasta sambata vor avea loc ceremoniile de proclamare locala a canonizarii Sfintilor Neagoe Basarab si Iachint de Vicina

La finalul acestei saptamani, vor avea loc ceremoniile de proclamare locala a canonizarii Sfintilor Neagoe Basarab si Iachint de Vicina. Sambata dimineata va avea loc, la Targoviste, proclamarea locala a canonizarii Sfantului Voievod din neamul Basarabilor iar dupa-amiaza, la Curtea de Arges, va avea loc proclamarea locala a canonizarii primului Mitropolit al Tarii Romanesti.


Domn al Tarii Romanesti Intre anii 1512 si 1521, Neagoe Basarab ocupa un loc Insemnat In galeria personalitatilor istorice ale poporului roman. Lui i-a fost atribuita una dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, ‘Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie’, lucrare Incarcata de Invataminte morale crestine.

In timpul pastoririi Sfantului Mitropolit Iachint au fost Intemeiate noi asezaminte monahale si au fost intensificate legaturile cu Patriarhia de Constantinopol.

Trecerea In randul Sfintilor a Ierarhului Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti, si a Voievodului Neagoe Basarab, a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane In sedinta de lucru din 8-9 iulie 2008, proclamarea solemna avand loc la Bucuresti, pe 26 octombrie, anul trecut, la Praznicul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.