Un lider al bisericii catolice croate viziteaza pentru prima oara “Auschwitz-ul” croat

Lacasuri Ortodoxe: din ZAGREB
Cardinalul Josip Bozanic se va deplasa in ziua de joi, 24 septembrie 2009, in lagarul de concentrare Jasenovac, supranumit "Auschwitz-ul croat". Aceasta va fi prima vizita a unui sef al Bisericii Catolice Croate, biserica ce a intretinut o relatie controversata cu regimul pro-nazist, au declarat marti surse din cadrul biroului acestuia.


Sute de mii de sarbi, evrei, tigani si croati anti-fascisti au fost ucisi in lagarele de concentrare ale regimului pro-nazist croat, cel mai cunoscut fiind Jasenovac.

in fiecare an are loc o ceremonie in memoria victimelor ucise in Jasenovac si sunt oficiate messe ecumenice. Cu toate acestea, vizita Cardinalului Bozanic este prima a unui lider al Bisericii Catolice croate.

Criticii acuza Biserica Catolica Croata si pe liderul acesteia din timpul celui de-al doilea razboi, cardinalul Aloysius Stepinac, pentru colaborare cu regimul, fiind in acelasi timp constient de atrocitatile comise de acesta din urma. De asemenea, ei avertizeaza impotriva atitudinii tolerante a curentului Bisericii Catolice impotriva proliferarii din ultimii ani a evenimentelor legate de nazisti si a afisarii publice a simbolurilor acestora.

Aproximativ 90% dintre cei 4.4 milioane locuitori din Croatia sunt catolici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.