14 sept – 16 oct: Experiment Oale si ulcele

afis oale si ulcele Experiment Oale si ulcele / Vernisaj: 14 septembrie 2011, orele 17.30, Sala Foaier

…arheologie subiectiva… privire compusa… timpul oalelor – timpul sarbatorii… argument pentru o cultura a recipientului…

   Decorate subtil, cu trup de femeie, cu straluciri de smalt, inflorate sau umile ca vasele taranesti pentru sarbatoarea mosilor de vara, oalele si ulcelele noastre devin martori tacuti ai trecerii noastre prin lume. Exercitiul nostru imaginar isi incepe drumul cu urme ale unor timpi stravechi, Grecia – Roma – Bizant peste care se aseaza cuminti straturile unei culturi vii marcate de gesturile firesti ale taranului olar. Asemenea creatorului, olarul framanta carnea lutului si, cu dragoste si mestesug, scoate la iveala forma perfecta a oalei. Materia vie i se supune si moare in folosul obiectului. Focul arde pielea pamantului, insemnata sau nu, si eternizeaza forma. Urmasi ai lui Adam, facuti din lut de mainile lui Dumnezeu, ne intoarcem in trupul pamantului si ne prefacem ca si lutul in oale si ulcele.

oale / cani pt. lapte / strachini / blide / farfurii / cancee / cani si ulcele pt. pomana / ulcioare pentru apa si vin / ulcioare de nunta / oale cu manusa /oale pentru grau / oale pentru otet / ulei / chiupuri / putineie / oale pentru muraturi / oale pentru miere / strecuratori / oale de sarmale / oale de friptura / oalele de acasa

Oale si ulcele este al treilea exercitiu in cadrul unei serii de experimente vizuale care valorifica obiectul aflat in patrimoniul muzeului, obiectul de colectie privata, obiectul anonim si umil, obiectul de acasa pe care proprietarul il investeste cu valoare si il transforma in obiect demn de a fi muzeificat

Cu ocazia vernisajului expozitiei, va invitam la Concert Avant’n’gard si la lansarea caietului Oale si ulcele.

Expozitia va ramane deschisa pana la 16 octombrie, de marti pana duminica intre orele 10.00 si 18.00, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.