Bulgarii americani pe cale sa treaca de la OCA (Biserica Ortodoxa in America) la Biserica Ortodoxa Bulgara

Bulgarii americani pe cale sa treaca de la OCA (Biserica Ortodoxa in America) la Biserica Ortodoxa Bulgara – "Un alt cui in sicriul OCA?"

Bulgarii americani si-au exprimat dorinta de a trece de la OCA (Orthodox Church in America), sub jurisdictia Bisericii Bulgare, cu recunoastere locala (BPTs), precizeaza portalul bulgar Dveri Bg, in data de 3 septembrie 2010.

Informatia apare in prezent doar pe Lacasuri Ortodoxe!


Bulgarii care locuiesc in SUA si Canada strang semnaturi pentru o petitie catre Sfantul Sinod al BPTs. Aceasta va include o cerere de transfer a parohiilor arondate in prezent OCA, in grija Arhiepiscopiei BPTs din SUA, Canada si Australia.

De aceea sedmitza.ru comenteaza: „OCA este un mort ambulant… caruia i se apropie sfarsitul? Nimeni nu poate sti acest lucru. Caderea trebuie sa fie brusca, fara avertisment si fara cale de intoarcere, asta e sigur.”
Petitia precizeaza ca 80% dintre preotii care slujesc in biserici bulgare din SUA nu sunt bulgari de neam, nu cinstesc Sfintii bulgari, nu respecta sarbatorile si traditiile bulgarilor. Una dintre solutiile propuse de autorii petitiei este un apel catre BPTs de a-si retrage recunoasterea autocefaliei OCA.

O copie a petitiei va fi trimisa si guvernului bulgar. intre autorii petitiei se numara membri a trei corpuri academice bulgare: Institutul de Istorie al Academiei de ?tiinte din Bulgaria, Uniunea Oamenilor de ?tiinta ai Bulgariei, personalul de la Arhiva de Istorie, pe langa publicatia Uniunii Oamenilor de ?tiinta ai Bulgariei, savanti si personalitati publice din Bulgaria, SUA, Canada si din alte tari.
Voices from Russia comenteaza mai departe: „Daca bulgarii fac acest pas, romanii nu sunt cu mult in spatele lor…”.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.