6402 lacasuri ortodoxe trebuie restituite Bisericii Ortodoxe Ruse, dupa ce in trecut fusesera transformate in muzee. Lege controversata…

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

Restituiri de lacasuri de cult catre Biserica Rusa; conservatorii de muzeu ingrijorati

Conservatorii de muzeu din Rusia au cerut astazi, 23 septembrie 2010, noi modificari la un proiect de lege controversat, care a fost primit pozitiv miercuri in Parlament, la prima lectura. Proiectul de lege vizeaza restituirea de biserici si manastiri catre Biserica Ortodoxa Rusa si nu numai. Este vorba in principal de lacasuri de cult ortodoxe care au fost transformate in muzee, in perioada comunista.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


„Speram in aparitia unor noi modificari la a doua lectura”, programata pentru sfarsitul lunii octombrie, a declarat Alexander Cikurko, un reprezentant al Uniunii Muzeelor Ruse, pentru AFP.
Dupa dezbateri aprinse, textul s-a schimbat „substantial” la prima lectura, a subliniat acesta. Proiectul nu prevede si returnarea catre Biserica a icoanelor, manuscriselor si a obiectelor de cult aflate in prezent in diferite muzee.
Uniunea Muzeelor din Rusia si Comitetul rus al ICOM (International Council of Museums) solicita ca un numar de aproximativ 60 manastiri si biserici cu o importanta deosebita pentru istoria Rusiei, inclusiv cele de pe lista Patrimoniului mondial al UNESCO, sa nu fie restituite Bisericii Ortodoxe, a declarat dl Cikurko.
„Aceste sit-uri sunt foarte importante din punct de vedere cultural”, a subliniat el.

Conservatorii de muzee si criticii de arta au denuntat proiectul de lege si au facut apel in februarie la presedintele Dmitri Medvedev, spunand ca „nicio Biserica Ortodoxa nu este in masura sa asigure conservarea corespunzatoare a icoanelor si a frescelor”, in primul rand datorita fumului de la lumanarile aprinse de credinciosi, dar si a modificarilor de temperatura si umiditate.

Potrivit criticilor proiectului, pastrarea obiectelor de cult in biserici le va face mult mai putin accesibile publicului larg.
Proiectul de lege are in vedere restituirea a 6584 lacasuri religioase, dintre care 6402 apartin Bisericii Ortodoxe. Celelalte sit-uri apartin altor comunitati religioase, inclusiv musulmane si budiste.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.