Moartea rabinului antisionist Moshe Hirsch, fost ministru al lui Arafat

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
Moartea rabinului antisionist Moshe Hirsch, fost ministru al lui Arafat

Rabinul antisionist Moshe Hirsch, care a fost ministru al lui Yasser Arafat, a murit duminica, 2 mai 2010, la Ierusalim, la varsta de 79 de ani, in urma unei boli de lunga durata, au anuntat rudele sale.


Nascut in 1931 la New York, rabinul Hirsch a fost fiul lui Katzenel Bogen, fondator al miscarii "Neturei Karta ("Guardians of the City"), un evreu ultra-ortodox anti-sionist.

Moshe Hirsch, care a trait in bastionul evreilor ortodocsi Mea Shearim la Ierusalim, a devenit un lider al grupului ultra-minoritar, in 1974, dupa moartea rabinului Amram Blau.

in apropierea fostului lider palestinian Yasser Arafat, a fost numit de acesta "ministru al afacerilor evreiesti" al primului sau guvern, in 1995.

Hirsh, care l-a descris pe liderul palestinian ca "frate si" prieten, a sustinut cauza palestiniana, considerand ca statul Israel, “considerat o erezie" de catre partizanii sai, ar trebui sa fie distrus definitiv.

in conformitate cu doctrina "Neturei Karta", "crearea unui stat evreiesc in Palestina va fi posibila dupa mult asteptata evreiasca sosire a lui Mesia.

Rabinul Hirsch a pierdut un ochi in urma unui atac dur din partea unui evreu religios.

Curentul "Neturei Karta" este foarte controversat in sanul principalei miscari evreiesti ultra-ortodoxe Mea Shearim, numarand cateva sute de familii.

©traducere KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.