publicat în: Arhivă

A fost emis un timbru austriaco-israelian, in memoria lui Simon Wiesenthal

Lacasuri Ortodoxe: din Viena
A fost emis un timbru austriaco-israelian, in memoria lui Simon Wiesenthal

Faimosul vanator de nazisti, Simon Wiesenthal, mort in 2005, a fost cinstit prin emiterea unui timbru comemorativ, cu chipul acestuia, creat in comun de catre Posta din Austria si cea din Israel, lansat oficial luni seara, 14 iunie 2010, la Muzeul Evreiesc din Viena.


Acest timbru face parte dintr-o "a patra generatie" aparuta dupa Holocaust, a declarat nepoata domnului Wiesenthal, Rachel Kreisberg, la lansarea timbrului, pus in vanzare in aceeasi zi.

Ambasadorul Israelului in Austria, Aviv Shir-On, a declarat ca aceasta coproductie austriaco-israeliana este un "simbol al relatiilor de prietenie dintre cele doua tari, astfel aprofundate si consolidate”.

Ideea acestui timbru special, in onorarea lui Simon Wiesenthal, el insusi un colectionar de timbre, apartine presedintelui comunitatii evreiesti din Viena, Ariel Muzicant, care a amintit faptul ca, in urma cu sase ani, un alt evreu celebru, Theodor Herzl, unul dintre fondatorii sionismului, precursor al Statului Israel, a fost onorat in acelasi mod.

Simon Wiesenthal, nascut la 31 decembrie 1908 in Buczacz, atunci in Austro-Ungaria, acum Ucraina, a murit la Viena in 2005 si a fost ingropat in Herzliya, Israel.

Supravietuitor al lagarelor de exterminare naziste din timpul celui de al doilea razboi mondial, acesta si-a dedicat apoi viata depistarii criminalilor de razboi nazisti si cercetarii temei Holocaustului. El a creat in noiembrie 1977, Centrul Simon Wiesenthal, dedicat memoriei Holocaustului si luptei impotriva antisemitismului, rasismului si intolerantei.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu