Ierihonul sarbatoreste 10.000 de ani, fara prea mare fast

Lacasuri Ortodoxe: din Ierihon (teritoriile palestiniene)
Ierihonul sarbatoreste 10.000 de ani, fara prea mare fast

Palestinienii au sarbatorit duminica, 10 octombrie 2010, aniversarea a 10.000 de ani de la fondarea orasului biblic Ierihon, o oaza in Cisiordania, care ar putea fi cel mai vechi oras din lume.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Cu aceasta ocazie, Consiliul Palestinian al Ministrilor s-a reunit in aceasta locatie, autoritatile organizand un maraton de 4,5 km, urmat de focuri de artificii si de fanfara militara.

"Nu este doar o sarbatoare a fondarii, ci, de asemenea, a pregatirii si construirii unui stat palestinian, ca parte a unui proiect national", a declarat primul-ministru Salam Fayyad, in cadrul ceremoniei de deschidere.

Locuitorii din Ierihon au regretat ca festivitatile, care insemnau initial ocazia inaugurarii a mai multe infrastructuri majore, nu s-au ridicat la inaltimea evenimentului, proiectele nefiind finalizate la timp.

Oficialii alesi locali au atribuit responsabilitatea acestui esec restrictiilor israeliene si donatorilor din strainatate, care nu si-au oferit ajutorul necesar in finalizareai acestor proiecte – dar multi locuitori acuza slaba organizare a autoritatilor.

Guvernatorul Ierihonului si Vaii Iordanului, Kamel Hemeid, a anuntat ca festivitatile vor fi lansate duminica, dar ca va mai dura peste cinci ani pana la inaugurarea proiectelor, printre care si o instalatie de tratare a apei, in valoare de 50 de milioane $.

Alegerea zilei de 10 octombrie 2010, pentru marcarea aniversarii orasului canaanit, este una in mare masura simbolica.

Orasul este unul dintre cele mai vechi din lume, cu urme de locuire datand din anii 9000 i.Hr. si cu fortificatii construite in anii 7000 i.Hr. – sau cu 4000 de ani mai vechi decat piramidele Egiptului.

Ierihonul este a doua destinatie, ca popularitate, din Cisiordania, dupa Betleem – orasul nasterii lui Hristos.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.