Patriarhul copt catolic al Alexandriei, Antonios Naguib, a criticat juramantul nou israelian

Patriarhul catolic copt Antonios Naguib Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Raportorul general al Sinodului Orientului Mijlociu a criticat juramantul israelian

Raportorul general al Sinodului Orientului Mijlociu a criticat luni, 11 octombrie 2010, dispozitia care cere candidatilor non-evrei la cetatenia israeliena sa depuna un juramant fata de statul "evreiesc si democratic al Israelului”, adoptat in data de 10 octombrie 2010 de catre guvernul israelian (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Patriarhul catolic copt Antonios Naguib Patriarhul copt catolic al Alexandriei, Antonios Naguib, a constatat, in timpul unei conferinte de presa, ca este o "contradictie flagranta" din partea Statului Israel sa adopte o astfel de masura.

"Nu putem declara, sustine si afirma un stat democratic si o democratie civila si, in acelasi timp, sa spunem ca democratia noastra ne impune un astfel de lucru, cum ar fi alegerea religiei", a spus el, subliniind ca vorbeste in "nume personal".

"Este foarte ciudat ca legea vine dintr-un stat care se pretinde a fi cel mai democratic, daca nu singurul stat democratic din Orientul Mijlociu si lumea araba", a insistat patriarhul.

Guvernul israelian, dominat de dreapta politica, a aprobat duminica un proiect de lege controversat, care ii forteaza pe candidatii non-evrei la cetatenia israeliena sa depuna un juramant fata de "statul evreiesc si democratic al Israelului".

Unii ministri si lideri ai opozitiei s-au ridicat impotriva noii proceduri.

Minoritatile arabe din Israel (20% din populatie) interpreteaza acest text, care afecteaza de fapt un numar mic de oameni, drept "rasist", in special pentru palestinienii care doresc sa se stabileasca Israel, dupa ce s-au casatorit cu persoane arabe israeliene.

Sinodul privind Orientul Mijlociu are loc in perioada 10-24 octombrie 2010, la Vatican, si numara in jur de 200 de "parinti sinodali" de rit romano-catolic sau rasaritean, 36 de experti si 34 de auditori, avand tema "Biserica Catolica in Orientul Mijlociu: comuniune si marturisire".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.