Litigiu pe marginea unei biblioteci evreiesti Habad-Loubavitch: fara expozitii rusesti de arta, in Statele Unite ale Americii

Menachem Wolff CollectionLubavitch Archives Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Litigiu pe marginea unei biblioteci evreiesti Habad-Loubavitch: Rusia nu mai prezinta expozitii rusesti de arta in Statele Unite ale Americii

Rusia nu mai prezinta nicio expozitie de arta, in prezent, in Statele Unite, din cauza unei crize, pana la reglementarea litigiului pe tema unei biblioteci evreiesti cu carti rare, revendicata de o organizatie evreiasca americana, a declarat joi ministrul rus al culturii, Alexander Avdeev.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Menachem Wolff CollectionLubavitch Archives Un tribunal american a decis in luna august 2010 ca Rusia ar trebui sa restituie aceasta vasta colectie care a apartinut candva Rabinului Joseph Isaac Schneerson din localitatea Liubavici (regiunea Smolensk, vest), unuia dintre centrele miscarii religioase hasidice (Habad-Lubavici) .

Ca urmare a acestei decizii "am oprit orice prezentarea a vreunei expozitii in Statele Unite, din august anul trecut(…), deoarece fiecare proprietate intelectuala din Rusia, care nu este protejata de imunitate diplomatica, poate sa fie, din pacate, confiscata la intrarea pe teritoriul american", a declarat ministrul Culturii, pentru postul de radio Echo, din Moscova.

Considerata sacra de catre adeptii miscarii, colectia ce cuprinde 12.000 de carti si 50.000 de documente, din care, peste 380 sunt manuscrise, a fost confiscata de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar a revenit Rusiei prin trupele sovietice, dupa caderea celui de-al treilea Reich.

Colectia a fost transferata Bibliotecii de Stat din Rusia.

Cu toate acestea, o organizatie de adepti ai miscarii Habad-Lubavici, al carui sediu este in New York, a reclamat restituirea acestei colectii catre mostenitorii spirituali ai rabinului.

Guvernul rus insista asupra faptului ca ele apartin Rusiei.

"Avem si noi credinciosi, si noi suntem la fel, iar daca ar trebui sa atribuim aceasta colectie cuiva, atunci aceasta li se cuvine lor. Dar aceasta proprietate este una de Stat, si nu avem dreptul sa o instrainam" a declarat Avdeev.

Rusia poarta in prezent discutii cu diplomatii americani pentru a gasi o solutie in “garantarea 100% a imunitatii proprietatii intelectuale rusesti in Statele Unite", a mai spus el, conform Straits Times.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.