EL FUGITIVO (pentru Interpol): Un preot catolic, expulzat din Belgia in Canada, va raspunde de acum pentru actele de pedofilie

Rev. Eric Dejaeger FOTO-Interpol Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles
Un preot catolic, expulzat din Belgia in Canada, raspunde pentru actele de pedofilie

Rev. Eric Dejaeger, din ordinul catolic al Oblatilor, cercetat in Canada pentru abuzarea copiilor, a fost expulzat ieri, miercuri 19 ianuarie 2011, din Belgia, patria sa unde se intorsese sa traiasca.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Rev. Eric Dejaeger FOTO-Interpol Clericul, in varsta de 63 de ani, escortat de politie, a plecat de pe aeroportul din Bruxelles, cu un zbor in jurul orelor 10:30 (09:30 GMT) catre Montreal, unde urma sa fie predat autoritatilor judiciare locale", a declarat Katrien Jansseune, purtatoare de cuvant a Biroului pentru Strainatate, conform AFP.

Nascut in Belgia, Eric Dejaeger, a parasit-o in anii ‘70 pentru Canada, cu scopul de a-i converti pe inuiti la crestinism. Pus sub acuzare pentru violarea a 8 copii, a fost condamnat in data de 5 aprilie 1990, la 5 ani de inchisoare, in aceasta tara, urmand sa fie eliberat insa dupa 18 luni – conform unui reportaj CBSNews.

Dupa ce alte 9 noi victime s-au manifestat la inceputul anului 1995, preotul a fugit in Belgia, unde si-a gasit refugiu, pe langa ordinul sau din Blanden (Flandra, nordul tarii).

in 2001, Interpolul a emis un prim aviz de cercetare, insa fiind cetatean belgian, nu a fost demarat niciun proces de extradare.

Biserica Catolica Belgiana, insasi, a fost zdruncinata de revelatii, in aprilie 2010, privind o serie de cazuri de pedofilie comise de preoti de-a lungul a cateva decenii, lasand in spate sute de victime.

in acest context, in septembrie 2010, Rev. Dejaeger aparea in mod voluntar in biroul din Leuven (Flandra), pentru a fi interogat de catre politia locala, fara ca aceasta sa aiba insa vreo baza legala.

Justitia belgiana a cerut autoritatilor canadiene informatii suplimentare.

Parchetul din Louvain a descoperit intre timp ca preotul optase pentru cetatenia canadiana, fara a informa autoritatile belgiene, pierzandu-si prin urmare cetatenia belgiana.

in plus, pasaportul religios expirase inca din 1997, asa incat acesta s-a aflat intr-o sedere ilegala in Belgia. Departamentul de Imigrare a decis, deci, sa-l expulzeze.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.