Scandalul din Grecia (Manastirea Vatoped-Athos): 3 fosti ministri de dreapta, absolviti de raspundere

Lacasuri Ortodoxe: din Atena
Scandalul din Grecia (Manastirea Vatoped-Athos): 3 fosti ministri de dreapta, absolviti de raspundere

Trei fosti ministri de dreapta implicati intr-un scandal imobiliar rasunator, in care a fost implicata o manastire de pe Muntele Athos, fortareata Ortodoxa din nord-vestul Greciei, au fost absolviti miercuri, 19 ianuarie 2011, de raspundere, pe motiv de prescriere a faptelor, au declarat surse judiciare oficiale.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Dupa cateva luni de ancheta parlamentara, majoritatea socialista greaca a ridicat imunitatea acestor fosti ministri, in luna noiembrie 2010 (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), pentru a fi permisa urmarirea penala pentru posibile acte de "tradare", in acest caz.

Dar Consiliul Suprem al judecatorilor, organismul competent privind responsabilitatea ministeriala, a decis ca acuzatiile impotriva ministrilor, datand din 2007, au fost prescrise, Parlamentul fiind si el dizolvat de doua ori, pentru alegeri anticipate, la initiativa fostului prim-ministru conservator, Costas Karamanlis.

inaltii magistrati ai Consiliului au ordonat, totusi, urmarirea penala pentru acuzatii non-politici, inclusiv o serie de functionari, notari si un influent fost-staret al Manastirii Vatoped, asa-zis beneficiar al afacerii, parintele Efrem.

Ex-ministrii vizati, ai Agriculturii, Evangelos Bassiakos si Alexandre KONTOS, si fostul secretar de stat pentru finante, Petros Doukas, au fost acuzati ca ar fi permis Manastirii accesul la terenuri si bunuri de Stat. Cazul a precipitat prabusirea, in 2009, a guvernulului Karamanlis, in ciuda protestelor de nevinovatie (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

Extrema dreapta si multi avocati au denuntat ca fiind o farsa ridicarea imunitatii acestora, gasind probabila prescrierea faptelor.

Actuala lege privind responsabilitatea ministeriala este adesea acuzata ca garanteaza, de fapt, impunitatea clasei politice grecesti (scutirea de pedeapsa), din care nimeni nu a mai fost condamnat de peste 20 de ani, in ciuda unor succesiuni de afaceri.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.