publicat în: Arhivă

Astazi sunt inhumate osemintele unor evrei descoperiti intr-o groapa din timpul Holocaustului in Romania (Propricani – Iasi)

groapa_comuna_popricaniLacasuri Ortodoxe: Propricani, Iasi, Romania
Ramasitele pamantesti a zeci de evrei ucisi in timpul celui de al doilea razboi mondial, descoperite in nordul Romaniei vor fi ingropate astazi, luni, 4 aprilie 2011, in cadrul unei ceremonii in cimitirul evreiesc din Iasi, dupa cum a informat Institutul Wiesel din Bucuresti.

“inhumarea ramasitelor pamantesti exhumate dintr-o groapa comuna din satul Propricani, va avea loc luni, la cimitirul evreiesc din Iasi. se va organiza o ceremonie religioasa in prezenta a sase rabini, patru dintre acestia fiind veniti din Anglia si Statele Unite”, a declarat pentru AFP directorul Institutului Wiesel, Alexandru Florian, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


O groapa comuna care continea ramasitele a mai multe zeci de evrei, barbati, femei, copii si varstnici ucisi de armata romana in timpul Holocaustului, a fost descoperita in 2010, de istoricul Adrian Cioflanca.

Acesta a declarat pentru AFP ca cel putin 35 de persoane au fost gasite in aceasta groapa. “Nu detinem inca rapoartele finale ale Institutului de Medicina Legala, referitoare la numarul persoanelor ingropate in acest loc, dar am descoperit 35 de cranii. Dupa alte oseminte care au mai fost descoperite, putem vorbi de 40 de oameni”, a mai spus el.

Din dovezile adunate in sit, civilii evrei gasiti in aceasta groapa au fost ucisi in masacrele din 1941, a indicat Institutul Wiesel, in noiembrie.

Mai mult de 15.000 de evrei au fost ucisi in pogromul din orasul Iasi si imprejurimi, in 1941, potrivit raportului unei comisii internationale de istorici – condusa de detinatorul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, el insusi de origine romana – publicat in 2004.

in total, intre 280.000 si 380.000 de evrei romani si ucraineni au murit in timpul Holocaustului din Romania si in teritoriile aflate sub controlul sau, a concluzionat aceasta Comisie, conform unui raport AFP.