Elvetia se va afla in boxa acuzatilor ONU pentru pozitia antiminarete

Lacasuri Ortodoxe: din Geneva (AFP – La Croix)
Elvetia se va afla in boxa acuzatilor ONU pentru pozitia antiminarete

Elvetia se va afla in boxa acuzatilor, in fata Comisiei pentru Drepturile Omului a ONU pentru interzicerea minaretelor, potrivit unui proiect de rezolutie la care avut acces astazi, miercuri 10 martie 2010, AFP.


Proiectul, in prezent consultat de catre statele musulmane si cele africane, "condamna ferm" interdictia asupra constructiei minaretelor, vazuta ca o “manifestare" a islamofobiei, si care incalca in mod clar obligatiile internationale in domeniul drepturilor omului si al drepturilor privind libertatea religiei".

Astfel de masuri sunt de natura sa alimenteze "discriminarea, extremismul si prejudecatile, ceea ce duce la polarizari si divizari periculoase, cu consecinte nedorite si fara egal", avertizeaza textul proiectului, care ar trebui sa fie prezentat Consiliului Drepturilor Omului, inainte de sfarsitul sesiunii plenare, aflata in curs pana pe 26 martie 2010.

Elvetia a aprobat in data de 29 noiembrie 2009, cu un procentaj de 57,5%, o reforma a Constitutiei elvetiene prin care se interziceau minaretele, iscand un protest zgomotos in intreaga lume, in special in tarile musulmane.

Parlamentul arab, un organ al Ligii Arabe, a cerut in decembrie anul trecut, "poporului elvetian, sa-si revizuiasca decizia sa gresita", spunand ca aceasta "reflecta sentimentele de ura si de animozitate fata de islam ale unor grupari de dreapta extremiste si rasiste din Europa".

Recent, in 25 februarie 2010, liderul Muammar Gaddafi a chemat la “razboi sfant” (jihad) impotriva Elvetiei, din cauza interdictiei construirii de minarete. "Trebuie declarat jihadul, prin orice mijloace, impotriva Elvetiei necredincioase si apostate, care a distrus casele lui Allah", a declarat colonelul Gaddafi la sarbatoarea Mouloud, de comemorare a nasterii Profetului Mohamed.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a primit deja mai multe sesizari invocand articole ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care garanteaza libertatea gandirii si a religiei, precum si dreptul de a nu fi discriminat.

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.