publicat în: Arhivă

SONDAJ: Majoritatea cetatenilor danezi, si 6 din 10 episcopi ai Bisericii Evanghelice de Stat, se declara in favoarea casatoriei homosexualilor in biserica

Lacasuri Ortodoxe: din Copenhaga
SONDAJ: Majoritatea cetatenilor danezilor, si 6 din 10 episcopi ai Bisericii Evanghelice de Stat, se declara in favoarea casatoriei homosexualilor in biserica

Aproape doua treimi dintre danezi (63%) se declara in favoarea casatoriei homosexualilor in biserica, potrivit unui sondaj publicat astazi, miercuri 10 martie 2010, de catre cotidianul crestin Kristelig Dagbladet.


in acelasi timp, 25% se opun, iar 12% se declara indecisi fata de acest aspect, conform studiului realizat de Capacent Research, in data de 5 martie 2010, pe un esantion de 1304 persoane, precizeaza La Croix, citand un raport recent AFP.

Mai mult decat atat, aflam ca sase dintre cei zece episcopi ai Bisericii Evanghelice Luterane de Stat, intervievati de ziarul Berlingske Tidende, sprijina si ei casatoria homosexualilor in fata Altarului.

Problema divizeaza Parlamentul, opozitia de centru-stanga declarandu-se in favoarea modificarii legislatiei, incat sa fie permisa casatoria religioasa in cazul homosexualilor.

Ministrul, Birthe Roenn Hornbech, a cerut parlamentarilor sa evite aceasta graba, invitandu-i la "o reflexie aprofundata" pe acest subiect sensibil.

Danemarca a fost prima tara care a autorizat, in data de 1 octombrie 1989, casatoria homosexualilor, in primarii, numita "parteneriat inregistrat", acordandu-le acestora aproape toate drepturile de care se bucura cuplurile heterosexuale, cu exceptia casatoriei religioase.

in 1997, episcopii din regat, foarte divizati si ei pe aceasta tema, au convenit asupra unui compromis cu privire la binecuvantarea casatoriei civile a homosexualilor, renuntand insa la fraza din ritual care intreba "vrei sa-l iei de sot (sotie)" in timpul ceremoniei, inainte ca uniunea sa fie inregistrata in registrele parohiei, mai informeaza AFP.

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010