Politia turca efectueaza raiduri la domiciliile mai multor teologi. Guvernul acuzat de maneve de reducere la tacere

Zekeriya BeyazLacasuri Ortodoxe: din Istanbul
Politia turca vizeaza mai multi teologi. intr-o ancheta pe marginea unui complot

Articol, traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Politia turca a efectuat miercuri, 30 martie 2011, mai multe raiduri in casele unor teologi din Turcia, un ultim episod controversat in cadrul unei anchete privind presupuse conspiratii impotriva guvernului islamic-conservator, conform presei din zona, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Cel mai cunoscut dintre acesti universitari este Zekeriya Beyaz, un profesor de teologie, care a declarat pe posturile de televiziune ca dovezile din cartea sa, nepublicata inca si care acuza derivele puternicei organizatii musulmane a sefului religios Fethullah Gulen, au fost confiscate.


"Am explicat in aceasta carte activitatile ei subversive si modul in care acestea sunt contrare religiei musulmane", a spus el la Istanbul, pe Sky News.

Raidurile au fost ordonate prin justitie, ca parte a unei investigatii in uciderea din 2007 a trei misionari protestanti in Malatya (est), care reprezinta insa o parte dintr-o ancheta mult mai ampla asupra retelei Ergenekon, acuzata de incercarea de a provoca haos in Turcia, cu intentia de a pregati terenul pentru o lovitura de stat militara.

Nimeni nu a fost arestat in timpul raidurilor, potrivit rapoartelor mass-media.

Gulen este predicator, adept al unui islamism moderat. El a plecat in exil in 1999, in Statele Unite. Miscarea sa ar aplica in fata aparatului de stat o strategie asemanatoare, conform adversarilor sai, cu un cal troian in tara musulmana, dar laica.

Organizatia, apropiata guvernarii Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la putere, controleaza mai multe ziare si televiziuni, dar este prezenta, la nivel didactic, ca varf de lance in multe scoli. Este deosebit de puternica in interiorul Politiei Turce.

De la deschiderea anchetei pe seama retelei Ergenekon, in 2007, zeci de oameni au fost inchisi.

Considerata initial un progres in lupta pentru statul de drept, ancheta a luat o intorsatura foarte controversata. Adversarii regimului vad o manevra guvernamentala de reducere la tacere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.