publicat în: Arhivă

Washingtonul a reclamat condamnarea a 7 lideri baha’i in Iran

Lacasuri Ortodoxe: din Washington
Washingtonul a reclamat condamnarea a 7 lideri baha’i in Iran

Articol trad. si redactat Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

Statele Unite au acuzat joi, 31 martie 2011, justitia iraniana, pentru condamnarea a sapte lideri responsabili ai religiei Baha’i, denuntand gestul ca pe un atentat “fara precedent” la drepturile omului.

“Suntem profund ingrijorati de rapoartele venite din Iran, conform carora procurorul general a revenit asupra unei sentinte de douazeci de ani de inchisoare la adresa a 7 lideri ai religiei baha’i,” a declarat Mark Toner, un purtator de cuvant al diplomatiei americane.


Amnesty International a reclamat si ea, joi, 31 martie 2011, aceasta condamnare. Acuzatii, condamnati, in august 2010 la 20 de ani de inchisoare, s-au bucurat de reducerea sentitelor la 10 ani, in septembrie.

“Condamnam aceste masuri ca fiind adevarate incalcari ale acordurilor internationale privind drepturile civile si politice”, a declarat Toner.

Statele Unite si Uniunea Europeana si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la membrii religiei Baha’i, persecutati in Iran, unde acestora li se refuza accesul la invatamantul superior si la serviciu public.

Religia Baha’i respecta invataturile lui Bahaullah, nascut in Iran, in 1817, pe care il considera profet.

Comunitatea este persecutata in mod regulat, in special de catre Iran, care o considera ca fiind un focar de eretici si disidenti sau “spioni” ai Israelului, al caror sediu central mondial se afla in Haifa.