Biserica Cubaneza Catolica se declara in favoarea privatizarii “urgente” a sistemului de sanatate

Palabra NuevaLacasuri Ortodoxe: din Havana
Biserica Cubaneza Catolica se declara in favoarea privatizarii "urgente" a sistemului de sanatate

Articol trad. si reactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
Biserica Catolica din Cuba solicita privatizarea "urgenta" a sistemului de sanatate, unul dintre punctele reper ale socialismului cubanez, din cauza coruptiei sale, a lipsei de resurse si a proastei calitati a serviciilor – in revista sa lunara.

"Viciul de iresponsabilitate care duce la moartea pacientilor are radacini adanci", a declarat Orlando Marquez, directorul revistei lunare Palabra Nueva (Cuvant Nou), in editia sa din martie, publicata joi, 31 martie 2011.


"Am ajuns la un punct in care nimeni nu scapa tentatiei de a fura si tentatiei pietei negre, pentru ca este un viciu care a patruns in societatea contemporana cubaneza prin toti porii ei", adauga el, referindu-se in mod special la moartea a 26 de pacienti dintr-un spital de psihiatrie din Havana, in ianuarie 2010.

Procesul a demonstrat un sistem generalizat de furturi si deturnare de echipamente si produse alimentare, care i-a lasat pe pacienti intr-un abandon total.

Marquez recunoaste ca pe timpul sustinerii Uniunii Sovietice, in anii ‘60, pana la sfarsitul anilor ‘80, Cuba a fost capabila sa dezvolte un sistem de sanatate excelent, dar acum sunt necesare "reforme urgente".

"Diversificarea proprietatii si renuntarea la proprietatea publica nu va face din insula, in mod sigur, un paradis, dar poate ajuta la reducerea coruptiei si la stoparea imoralitatii care ameninta sa ne sufoce", se spune in Palabra Nueva.

Propunerea Bisericii intervine intr-un moment cand guvernul cubanez lanseaza un proces de reforma care include o deschidere spre mai multe activitati din sectorul privat.

In Cuba, sanatatea si educatia, ale caror servicii sunt gratuite, sunt descrise ca fiind doua domenii de reusita majora ale regimului, instalat in 1959.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.