O avocata care purta voal musulman, protesteaza dupa ce a fost exclusa dintr-un proces

Lacasuri Ortodoxe: din Madrid / Spania

O avocata care purta voal musulman, protesteaza dupa ce a fost exclusa dintr-un proces

O avocata spaniola de origine marocana, musulmana, a protestat in fata autoritatilor judiciare spaniole, dupa ce a fost exclusa dintr-un proces, la care aceasta a participat, pentru refuzul de a renunta la voalul sau, a raportat miercuri, 11 noiembrie 2009, ziarul El Pais.


Zoubida Edidit Barik a fost exclusa din sala, la Madrid, in data de 29 octombrie 2009, pe motiv ca participa la un proces legat de terorismul islamic, de judecatorul Javier Gomez Bermudez, conform ziarului spaniol.

Ea nu isi apara clientul, dar purta roba de avocat si voal. A parasit sala, la cererea judecatorului, dar apoi s-a plans Consiliului General al Magistraturii, pentru "discriminare" si "abuz de putere."

Conform acesteia, articolul privind tinuta avocatilor, in statutul profesiei, datand din 2001, specifica doar ca avocatii sunt obligati sa poarte “roba” si sa isi "adapteze tinuta demnitatii si prestigiului robei pe care o poarta si respectului pentru justitie".

El Pais mai explica, de asemenea, ca Zubaida Edidit Barik, titulara unei diplome a Universitatii Mohammed V din Rabat, si avocata a Barouloi din Madrid, din luna februarie a anului trecut, a asistat la doisprezece procese in Spania, fara sa i se ceara sa renunte la voalul sau.

in Spania, guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero se opune reglementarii purtarii voalului, in special in scoli, o masura care ar crea tensiuni cu comunitatea musulmana.

Judecatorul Bermudez, a mai exclus deja in septembrie, intr-un alt proces, o femeie martor care purta burqa, pe motiv ca acesta nu putea sa ii vada fata.

El a ajuns in cele din urma la un acord cu acesta femeie, ea ridicandu-si voalul in timpul marturiei, asezata insa cu spatele la public si la aparatele de fotografiat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.