Serbia si Italia se indreapta spre un parteneriat strategic

Lacasuri Ortodoxe: din Belgrad
Serbia si Italia se indreapta spre un parteneriat strategic

Serbia si Italia vor semna o declaratie cu privire la stabilirea unui parteneriat "strategic", in special in domeniul energiei, in cursul unei vizite oficiale a Presedintelui sarb, Boris Tadic, la Roma, au anuntat marti, 10 noiembrie 2009, surse oficiale din Belgrad.


Tadic se deplaseaza in Italia, pentru trei zile, in fruntea unei importante delegatii, care il include pe prim-ministrul Mirko Cvetkovic alaturi de alti noua ministri, dupa cum declara Presedintia.

Contactele cu principalii oficiali italieni, vor conduce la semnarea "unei declaratii comune privind stabilirea unui parteneriat strategic" intre cele doua tari, s-a aratat intr-un comunicat al Serviciului de presa al primului-ministru.

Mai mult decat atat, Roma si Belgradul vor "semna mai multe documente, protocoale si memorandumuri (de cooperare) in domeniile energiei, al infrastructurii, al agriculturii, in afaceri interne si de aparare", a spus declaratia.

Semnarea unui acord in domeniul energetic, pentru construirea de instalatii care pot produce pana la 1.000 de megawati energie electrica, a fost anuntat saptamana trecuta de catre Secretarul sarb de Stat pentru Energie, Dusan Mrakic.

Tadic se va intalni cu omologul sau italian Giorgio Napolitano si cu primul-ministru Silvio Berlusconi.

Componenta delegatiei sarbe: Ministrul de externe, Vuk Jeremic, Ministrul de Interne Ivica Dacic, Ministrul Apararii Dragan Sutanovac, Ministrul Agriculturii Sasa Dragin, Ministrul Economiei Mladjan Dinkic, Ministrul Energiei Petar Skundric, Ministrul Infrastructurii Milutin Mrkonjic, Ministrul Comertului Slobodan Milosavljevic, Ministreul Mediului Oliver Dulic – reflecta importanta pe care Belgradul o acorda acestei vizite.

Delegatia sarba va fi primita sambata si de catre Papa Benedict al XVI-lea.

Un alt "parteneriat strategic" este, de asemenea, in curs de elaborare intre Paris si Belgrad, incluzand teme europene, culturale si economice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.