De ce doneaza catolicii francezi bani la Biserica? (sondaj)

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Catolicii francezi practicanti, campioni in donatii de fonduri (sondaj)

Catolicii care merg la biserica in mod regulat sunt deosebit de generosi, 82% dintre ei facand donatii regulate pentru Biserica, cat si pentru organizatii si fundatii umanitare, religioase sau nu, potrivit unui sondaj de opinie TNS-SOFRES publicat in aceasta saptamana, in revista Pelerin.


Studiul se concentreaza pe viitorul resurselor Bisericii si, in special, pe taxele Bisericii (taxa veche), care reprezinta 30% din fondurile sale totale (228 milioane euro, dintr-un total de 700 milioane euro in 2008). Alte resurse provin din chete, jertfe la messa, mosteniri, lumanari, festivaluri, pelerinaje etc.

Conform sondajului, 42% dintre francezi fac cel putin o data pe an o donatie in numerar, in scopuri caritabile, umanitare si / sau ale Bisericii, procentul crescand la 47% in randul celor catolici – reprezentand 57% din numarul francezilor – si la 82% in randul catolicilor care merg la biserica in mod regulat.

Taxa Bisericii (darea inspirata de zeciuiala), este platita de catre 13% dintre francezi, si de 21% dintre catolici. Dintre acestia, 67% dintre catolicii care merg la biserica o platesc in mod regulat, dar numai 33% dintre cei ocazionali si 10% dintre nepracticanti.

intrebati despre motivarea donatiei fata de biserica, au fost date urmatoarele raspunsuri:
– 35% dintre catolici au raspuns ca "sprijina astfel prezenta Bisericii in zona lor”
– 34% "toata lumea are datoria sa ajute Biserica"
– 21% "Stiu ca Biserica nu primeste fonduri publice”
– 19% "Imi face placere sa particip la viata Bisericii", etc.

Dintre catolicii care nu achita taxa bisericii:
– 35% spun ca "prefera sa isi ajute propriii copii sau rudele
– 23% au declarat ca nu dispun de fonduri suficiente
– 20% au declarat ca nu sunt “apropiati de religie"
– 13% "exista cauze mult mai importante la care sa aderam
– 12% au declarat ca au fost "dezamagiti de Biserica"
– 9% au spus ca nu li s-a solicitat.

in ceea ce priveste perceptia catolicilor francezi fata de biserica lor:
– 46% considera ca dispun de mijloace limitate
– 42% cred ca Biserica este "bogata"
– 39% cred ca Biserica "joaca un rol important in societate"
– 50% dintre ei considera ca aceasta s-a “departat de oameni”.

Sondajul a fost realizat de TNS-SOFRES pentru Pelerin si agentia Via Magnificat (care ofera consultanta eparhiilor, in ce priveste comunicarea lor pe tema taxei bisericesti), pe un esantion reprezentativ din populatie, de 1986 persoane de peste 18 ani, intervievati la domiciliul lor, in perioadele 9-10 septembrie si mai apoi 25-28 septembrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.