publicat în: Arhivă

Papa Benedict al XVI-lea si “confuzia intre virtual si real” (Congresul Mondial al Presei Catolice)

Vaticanul si noile comunicatii Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Papa Benedict al XVI-lea a atras atentia asupra confuziei ce se poate crea intre "virtual si real"

Papa Benedict al XVI-lea a avertizat joi, 7 octombrie 2010, asupra efectelor imaginilor transmise de noile tehnologii, din ce in ce mai dese si mai importante in lumea informatiilor, printre care si riscul de a "confunda realitatea cu virtualul".

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


"Noile tehnologii, cu progresele ce au loc, pot face interschimbabile adevarul si falsul, pot conduce la confuzia intre real si virtual", a spus Papa, adresandu-se participantilor la un Congres Mondial al Presei Catolice, reunit luni, 4 octombrie 2010, la Roma, la initiativa Consiliului Pontifical pentru Comunicatii Sociale.

"Mai mult decat atat, relatarea unui eveniment, fericit sau trist, poate fi privita ca un spectacol, nu ca o oportunitate la reflectie", iar "cercetarea privind modalitatile necesare unei autentice avansari a omului poate ramane in plan secund, intrucat stirile sunt astfel prezentate incat sa trezeasca emotii", a mai adaugat el.

Papa Benedict al XVI-lea trage un "semnal de alarma": exista "pericolul ca virtualul sa prezinte realitatea si sa nu sporeasca in cautarea adevarului".

El a mentionat ca "lumea imaginilor, cu dezvoltarea neincetata a noilor tehnologii, a fost intotdeauna un punct important in comunicare", riscand chiar ca "imaginea sa devina independenta de realitate, nascand o lume virtuala, cu consecinte diferite, pe primul loc numarandu-se aceea de a cauza indiferenta fata de adevar".

Pentru Papa, chiar si in timpul "civilizatiei imaginilor si a noilor tehnologii de informare", cuvantul ramane instrumentul fundamental de comunicare.

"Comunicarea" este "foarte importanta" pentru Biserica si crestini, care nu pot "ignora" prezenta "criza de credinta" si cred ca "valorile transmise de-a lungul secolelor trebuie sa continue sa inspire si sa modeleze inca viitorul familiei umane”, a mai spus Papa.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010