publicat în: Arhivă

Povestea fostilor colegi ai Annei Frank, pe cale de a fi publicata

Lacasuri Ortodoxe: din Frankfurt (Germania/AFP)

Povestea fostilor colegi ai Annei Frank, pe cale de a fi publicata

?ase fosti colegi ai Annei Frank, supravietuitori ai Holocaustului, isi povestesc amintirile, intr-o carte ale caror drepturi au fost negociate joi, 7 octombrie 2010, la Targul International de Carte de la Frankfurt.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


"Aceasta este o carte foarte simpla si o lectie de demnitate, care starneste un interes puternic" la acest targ, cel mai mare din lume din sectorul editorial, a declarat pentru AFP Robert Walsh, agentul literar care detine drepturile.

Dintre cei 21 de elevi ai clasei in care s-a aflat Anne Frank, in cadrul Liceului Evreiesc din Amsterdam, 11 au supravietuit celui de-al doilea razboi mondial, iar 6 sunt inca in viata", a adaugat el.

Unul dintre ei, Theo Coster, s-a ascuns in timpul razboiului, dupa care a plecat in Tel Aviv, unde avea sa devina un producator de jocuri si gadget-uri. La 80 de ani, el a inceput sa adune marturii de la alti 5 octogenari supravietuitori, aflati in Olanda, Israel si Brazilia.

"Ei au cunoscut-o toti pe Anne Frank, si si-au amintit", a spus Walsh. Acestia relateaza viata lor in clandestinitate sau ca deportati, dar nu ofera elemente noi din viata Annei Frank", a mai spus el.

Walsh a refuzat sa spuna pentru ce suma au fost negociate drepturile asupra cartii – o adaptare a unui documentar regizat de Theo Coster fiind pus deja in vanzare in Tarile de Jos – dar s-a discutat despre "o suma mare".

Acordurile au fost incheiate pentru Franta, Italia si Portugalia si negocierile sunt in curs de desfasurare pentru o traducere in limba engleza.

Anne Frank, ascunsa cu familia sa si alti 4 evrei, a fost denuntata, toti fiind arestati in data de 4 august 1944, si trimisi in lagare de concentrare. Anne Frank a murit in 1945 in lagarul Bergen Belsen, (nordul Germaniei).

Jurnalul sau a devenit una dintre cele mai citite carti din lume (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), fiind descoperit de catre un prieten de familie, Miep Gies, la scurt timp dupa plecarea nazistilor.

20 de fosti colegi de scoala primara si de liceu, ai Annei Frank, s-au intalnit deja la sfarsitul anului 2009, pentru a discuta despre amintirile lor, intr-o emisiune televizata, olandeza.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010