Ziarul Vaticanului elogiaza filmul “Barbati si Dumnezeu” (“Des Hommes et des dieux” de Xavier Beauvois)

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican (AFP)
Ziarul Vaticanului elogiaza filmul "Barbati si Dumnezeu"

L’Osservatore Romano, ziarul Vaticanului, a apreciat joi, 21 octombrie 2010, un film eveniment al sezonului, din Franta, "Des Hommes et des dieux" de Xavier Beauvois – despre monahii din Tibehirine, in Algeria.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen_Ana Ion


Filmul, care reda povestea tragica a acestei comunitati si care va fi lansat vineri in Italia, are dedicat un intreg editorial in ziar si o analiza in paginile din interior.

"Caracteristica cea mai frumoasa a acestui film este ca ii arata pe monahi ca pe niste oameni obisnuiti: cu punctele lor slabe si temerile omenesti, fiinte umane ca si noi, fragile, care, in zilele cele mai intunecate, isi gasesc curajul in rugaciune", scrie cotidianul.

"Reaua-credinta – asa-zisa denaturare fundamentalista care ii ridica pe musulmani impotriva lor – si buna-credinta sunt plasate intr-o pozitie de confruntare, printr-o naratiune care demonstreaza cum alegerea iubirii totale poate radia lumina", adauga autorul editorialului.

Analiza expusa in L’Osservatore arata ca "frumusetea" filmului rezida in maniera in care trecem subtil si imperceptibil de la o viziune naturalista, aproape documentara – favorizata de o directie total arbitrara a actorilor – la o dimenisune din ce in ce mai metaforica.

El mai apreciaza, de asemenea, si modul de interpretare al lui Lambert Wilson, declarand “surpinzatoare” evolutia acestui actor cunoscut publicului pentru participarea intr-un gen complet diferit, Matrix”.

Filmul, care a castigat Marele Premiu al Juriului la Cannes, a reprezentat senzatia sezonului. in sali, din 8 septembrie 2010, acesta a fost cap de afis timp de cinci saptamani si, pana in prezent, a atras mai mult de 2 milioane de spectatori. Franta urmareste sa-l prezinte la Oscar, pentru cel mai bun film strain.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.