Un reprezentant al Bisericii Catolice Poloneze a fost arestat pentru coruptie

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Un reprezentant al Bisericii Catolice Poloneze a fost arestat pentru coruptie

Un reprezentant al Bisericii Catolice din Polonia, din Comisia privind restituirea proprietatilor confiscate de regimul comunist, a fost arestat pe baza acuzatiilor de coruptie si frauda, a declarat miercuri, 22 septembrie 2010, in Gliwice (sud), un responsabil cu ancheta.

©Traducere si Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"La cererea procurorilor, Marek a fost arestat preventiv astazi, pentru o perioada de trei luni. El a fost pus sub acuzare pentru luare de mita si pentru escrocherie in detrimentul a doua persoane fizice si al unei corporatii", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al procurorilor, Michal Szulczynski.

Suspectul este unul dintre membrii comisiei mixte Biserica-Stat, responsabil din 1991 cu retrocedarea proprietatilor catre institutiile ecleziale.

Mai mult de 3.000 de cereri de restituire de terenuri sau cladiri, in total, au fost trimise comisiei. Aproximativ 250 de cereri sunt in continuare in studiu, conform episcopatului.

Mai multe decizii ale acestei comisii speciale, alcatuita din 12 membri, definitive, au fost contestate de catre municipalitati, mai ales din Varsovia si Cracovia.

Cazurile contestabile se refera la situatii in care restituirea in natura nu mai este posibila, Biserica primind in schimb alte terenuri, teoretic cu valoare echivalenta. Tocmai aceasta valoare a generat controverse, mai ales in mass-media.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.