publicat în: Arhivă

Un muzeu ambulant, dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, strabate Polonia

Muzeu ambulant Papa Ioan paul al II-lea in Polonia AFP-Le mondeLacasuri Ortodoxe: art./trad. – informatii din Varsovia, Polonia
Un muzeu-camion, cuprinzand o expozitie inedita cu obiecte care au apartinut Papei Ioan Paul al II-lea, precum primele sale schiuri sau rosariul sau, a sosit duminica, 4 aprilie 2011, in Varsovia, a constatat un jurnalist AFP la fata locului, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Expozitia ambulanta a fost deschisa pentru prima oara joi, in Cracovia (sud), un oras in care Karol Wojtyla a fost arhiepiscop inainte de a deveni Papa, a declarat pentru AFP, un manager de proiect, Agnieszka Odbierzychleb.


“Muzeul va calatori in intreaga tara si va vizita toate orasele care il vor invita”, a adaugat ea.

in camionul alb-galbui, de 18 metri lungime, insemnat cu drapelul Vaticanului, se afla in mod remarcabil prima pereche de schiuri a lui Karol Wojtyla, in intregime din lemn.

“Orologiul provenit din resedinta papala de vara de la Castel Gandolfo, care s-a oprit la ora 21:37, ora exacta a mortii Papei Ioan Paul al II-lea, in 2 aprilie 2005, a atras si el atentia vizitatorilor”, a adaugat Odbierzychleb.

Pe parcursul zilei, numerosi oameni au venit sa vada expozitia din Piata Victoriei, unde Ioan Paul al II-lea a pronuntat cererea sa celebra, din 1979, catre Sfantul Siprit, de “a veni sa reinnoiasca fata acestui pamant”. Cuvintele au fost interpretate de catre conationalii sai ca fiind o incurajare in rezistenta in fata comunismului: miscarea anti-comunista Solidaritatea a luat nastere un an mai tarziu.

Sambata, polonezii au celebrat cea de-a 7-a pomenire a mortii Papei, care va fi beatificat pe 1 mai 2011, la Vatican, de catre succesorul sau, Papa Benedict al XVI-lea.