Imaginea lui Obama si a Statelor Unite in declin in lumea musulmana

ObamaLacasuri Ortodoxe: din Washington
Imaginea lui Obama si a Statelor Unite, in declin in lumea musulmana

Imaginea Statelor Unite s-a deteriorat in lumea arabo-musulmana, in ultimul an, potrivit unui sondaj publicat marti, 17 mai 2011, cu doua zile inainte ca Presedintele U.S., Barack Obama, sa rosteasca un discurs despre revolta pro-democratie din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Indonezia, tara musulmana cea mai populata, in care Obama a petrecut o parte din copilarie, este singura in care majoritatea respondentilor au declarat ca avizeaza favorabil Statele Unite, potrivit sondajului Pew Research Center.

Dar chiar si in aceasta tara, procentul de aprobare a scazut de la 59% la 54%, intre 2010 si 2011.

Presedintele SUA ramane nepopular in majoritatea tarilor musulmane, si multi dintre cei chestionati au dezaprobat raspunsul acestuia la vointa de schimbare democratica care a fost exprimata in aceste tari, arata studiul.

In Iordania, un aliat fidel al Statelor Unite, procentul de avizare pozitiva a actiunilor Statelor Unite este de doar 13%, in scadere cu 8 procente dupa 2010. in Turcia, un alt aliat american, opiniile pozitive au scazut de la 17% la 10%.

Dintre turcii intervievati, 12% sustin ca au incredere in Barack Obama, cu 11 procente mai putin decat in 2010. in Iordania, cu toate acestea, increderea in liderul american a crescut pe parcursul anului trecut, dar doar cu 2%, ajungand la 28%.

In Pakistan, procentul de avizare pozitiva a Statelor Unite a scazut de la 17% la 11%, dar a crescut increderea in Obama, ramanand in acelasi timp foarte scazuta: de la 8% la 10%.

Acest studiu ar putea avea insa un rezultat diferit astazi, pentru ca intre timp a mai avut loc actiunea de comando a Fortelor Speciale, in care liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost ucis, in 2 mai 2011, in Pakistan, la Abbottabad.

Aproximativ 1.000 de persoane au fost intervievate in fiecare tara (Egipt, Indonezia, Israel, Iordania, Liban, Teritoriile Palestiniene si Turcia) si 2.000 de persoane in Pakistan, pe o perioada de 30 de zile, in martie si aprilie 2011.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.