Acord istoric: Unda verde pentru renovarea Bisericii Nasterii Domnului din Betleem

Unda verde pentru renovarea Bisericii Nasterii Domnului din Betleem

Autoritatea palestiniana si reprezentantii Bisericilor ortodoxa, armeana si catolica au semnat joi, 2 septembrie 2010, un acord istoric, pentru renovarea bisericii Nasterii, unde, potrivit traditiei, S-a nascut Hristos.

©Traducere si Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Acordul cu cele trei biserici a fost semnat in prezenta primului ministru palestinian, Salam Fayyad, de catre Ziad al-Bandak, seful Comisiei prezidentiale pentru renovarea bisericii Nasterii Domnului si de expertul italian Remigio Rossi, care coordoneaza echipa internationala insarcinata cu restaurarea.
Bandak a declarat pentru AFP ca acordul a fost posibil „datorita eforturilor depuse de autoritatea palestiniana, supervizata de presedintele Mahmoud Abbas”, care a alocat in acest scop un milion de dolari.

Prima etapa a restaurarii va dura 150 zile, a adaugat el, fara sa precizeze data stabilita pentru inceperea lucrarilor, si va viza acoperisul lacasului ortodox.
Primul ministru a spus ca „Aceasta renovare va fi prima de acest gen din istoria moderna a Palestinei si prima de o asemenea anvergura, care sa vizeze o biserica”.

Potrivit unui raport recent al UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, ?tiinta si Cultura), acoperisul, a carui structura dateaza din sec. XV, permite infiltrarea apei, incat grinzile de rezistenta din lemn, dar si mozaicurile si icoanele (sec. IV), se deterioreaza din cauza umiditatii. Exista si riscul de scurt-circuit.
Acoperisul, in continua deteriorare, nu a fost intretinut de 200 ani, fiind in custodia Bisericii catolice, potrivit unei traditii care dateaza din epoca cruciadelor (anul 1219, mai exact).

Biserica Nasterii Domnului a fost construita in vremea Sfantului imparat Constantin cel Mare (sec. IV), prin grija Sfintei imparatese Elena, si restaurata in timpul imparatului Iustinian (sec. VI), fiind una dintre cele mai vechi si mai importante biserici ale crestinatatii, recunoscuta ca loc sfant si de musulmani. Ea a fost ferita de distrugerea persilor, din sec. VII, care au fost impresionati de fresca Celor Trei Magi de la Rasarit din interiorul lacasului de cult. Cu toate acestea, biserica se afla in stare de degradare si este considerata un sit in pericol – pe lista celor mai amenintate 100 de sit-uri din lume.
Biserica Nasterii este administrata de Biserica Ortodoxa de Ierusalim, Biserica Apostolica Armeana si Patriarhia latina de Ierusalim (catolica), intr-o colaborare din care nu lipsesc animozitatile. Lacasul ortodox este principala atractie turistica de pe teritoriile palestiniene – Betleem.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.