Homosexualitatea: psihologii americani resping ideea “vindecarii”

Lacasuri Ortodoxe: din Washington, 7 august 2009

Homosexualitatea: psihologii americani resping ideea "vindecarii"

The American Psychological Association (APA) a condamnat, intr-un raport recent, utilizarea terapiilor cunoscute sub atributul “vindecarii", care pretind sa trateze homosexualitatea ca pe o boala si sa schimbe orientarea sexuala a individului.


APA a adoptat o rezolutie care prevede faptul ca profesionistii din domeniul sanatatii mentale trebuie sa evite promisiunea pe care acestia o fac clientilor, din care ar rezulta ca persoanele tratate si-ar putea schimba orientarea sexuala prin terapie sau prin alte tratamente", spune aceasta mare asociatie care reuneste 150.000 de membri.

Organizatia a analizat rezultatele a 83 de studii efectuate intre anii 1960 si 2007, cu privire la diferite abordari ale psihoterapeuticii, inclusiv asa-numitele terapii "reparatorii", care promit ca se poate schimba orientarea sexuala.

Aceste eforturi terapeutice, care au fost inregistrate de-a lungul anilor, prin diferite practici, cum ar fi electrosocurile, inducerea unei stari neplacute precum greata, reorientarea prin hipnoza, au vizat persoane ce erau marcate de un sentiment de rusine si de aversiunea fata de astfel de inclinatii, prin evidentierea unor "opinii religioase conservatoare foarte puternice” care i-au facut sa-si doreasca schimbarea orientarii sexuale, spun psihologii americani, in raportul lor.

Studiul scoate in evidenta efectele negative ale unor astfel de terapii, evocand gandurile de suicid, depresia, problemele de impotenta, disfunctia in relatii si, in special, o rata mare de renuntare la astfel de terapii.

APA recomanda, deci, utilizarea metodelor terapeutice care nu incearca sa schimbe orientarea sexuala, ci mai degraba sa vizeze acceptarea si spijinirea exlorarii propriei identitati si dezvoltarea psihologica fara impunerea unei identitati specifice".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.