Intalnire, in perioada 23 – 24 iunie 2010, privind relatiile Vaticanului cu Vietnamul

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Intalnire, in perioada 23 – 24 iunie 2010, privind relatiile Vaticanului cu Vietnamul

O reuniune a "Grupului mixt de lucru" va avea loc in zilele de 23 si 24 iunie 2010, la Vatican, pentru "aprofundarea" relatiilor dintre Vatican si Vietnam”, a anuntat luni intr-o declaratie, purtatorul de cuvant al Vaticanului, rev. Federico Lombardi.


Reuniunea urmeaza unei prime intalniri bilaterale din Hanoi, in perioada 16-17 februarie 2009.

Potrivit agentiei AsiaNews, delegatia vietnameza condusa de adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Nguyen Tranh Son, se afla deja la aceasta ora la Roma. Delegatia include, de asemenea, oficiali ai Departamentul Sigurantei Publice si ai Comitetului pentru Afaceri Religioase.

"Reuniunea are obiectivul declarat de a avansa procesul de normalizare a relatiilor diplomatice", dar, conform AsiaNews, catolicii vietnamezi spera ca vor restabili un climat de "incredere" intre Vatican si Vietnam.

in decembrie anul trecut, Papa Benedict al XVI-lea l-a primit pe Presedintele vietnamez, Nguyen Minh Triet. A fost prima data cand un sef de stat dintr-o tara comunista “a trecut pragul Palatului Apostolic”.

Dupa intalnire, Vaticanul a declarat ca discutia a marcat "o piatra de hotar in progresul relatiilor bilaterale" si spera ca "problemele restante vor putea fi rezolvate de acum mult mai repede".

Hanoiul si Vaticanul au aprobat reconcilierea inceputa in 2007, printr-o vizita istorica a primului-ministru Nguyen Tan Dung, la Vatican, delegatii ale Vaticanului vizitand in mod regulat Vietnamul dupa 1969.

La inceputul anului 2009, cele doua state au lansat discutii tehnice inedite, incepand cu prima reuniune a grupului mixt comun, in slujba stabilirii relatiilor diplomatice.

Continua sa persiste insa unele probleme, conform France Presse, printre care si problema terenurilor transferate Hanoiului, dupa plecarea colonizatorilor francezi in 1954 in nord, sau regimului comunist in 1975, dupa reunificare. Centrul turistic din Hanoi a fost in mod repetat scena unor manifestari catolice reclamand restituirea fostei Ambasade a Vaticanului, din Hanoi, Bisericii Catolice.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

publicat in presa scrisa: MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 22/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.