Unda verde pentru o constructie controversata pe Esplanada Moscheilor

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
Unda verde pentru o constructie controversata pe Esplanada Moscheilor

Municipalitatea Ierusalimului a acordat duminica, 6 martie 2011, unda verde reluarii unui proiect controversat de constructie a uni pod (rampa) care sa conduca spre Esplanada Moscheilor.

"Municipalitatea a autorizat saptamana trecuta reluarea constructiei unui pod spre poarta Mughrabi", fiind astfel inlocuit un pod provizoriu din lemn, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Primariei.


Lucrarea este finantata de o asociatie evreiasca religioasa semi-publica, Fondul pentru Traditia Zidului, cu referire la Zidul Plangerii.

Lucrarile au fost inghetate cu patru ani in urma de catre primarul de atunci, in urma unui val de proteste in intreaga lume musulmana. Dar nici aceasta decizie nu a domolit actiunile autoritatilor musulmane, care au cerut, de asemenea, si oprirea sapaturilor arheologice.

Moscheea Al-Aqsa, sit-ul al treilea ca sfintenie pentru Islam, gazduieste Al-Aqsa si Domul Stancii. Sit-ul Templului distrus de romani in anul 70 d.Hr., este, de asemenea, considerat ca fiind cel mai sfant loc al iudaismului.

Lucrarea a fost lansata in data de 6 februarie 2007. Israelul a indreptat o movila de pamant si apoi a iceput sapaturile arheologice menite sa preceada instalarea stalpilor pentru noul pod, actuala structura de lemn fiind deteriorata.

Lucrarea a provocat proteste violente si a determinat un val de condamnari din partea lumii arabe si musulmane.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.