publicat în: Arhivă

Corul Theologus, premiat la Festivalul International de Muzica Bisericeasca Ortodoxa de la Grodno – Belarus (Ed. X)

corul Theologus Iasi Corul „Theologus“ al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ a Universitatii ,,Al. I. Cuza“ din Iasi, dirijat de pr. lect. dr. Alexandrel Barnea, a participat in perioada 17-19 februarie 2011 la Festivalul International de Muzica Bisericeasca Ortodoxa de la Grodno – Belarus, editia a X-a, dupa cum ne informeaza Mitropolia Moldovei si Bucovinei, citand site-ul oficial al Universitatii.


corul Theologus Iasi Corul „Theologus“ a obtinut premiul I la sectiunea „Coruri de preoti si ale institutiilor de invatamant teologic“. Editia jubiliara a festivalului a cuprins opt sectiuni: coruri bisericesti episcopale si din centrele raionale, ansambluri bisericesti episcopale, coruri bisericesti si ansambluri bisericesti din orasul Grodna si celelalte centre raionale, coruri preotesti si ale institutiilor de invatamant teologic (preuniversitar si universitar), coruri de profesionisti, coruri de amatori, coruri bisericesti de copii si alte coruri de copii.

Juriul a fost format din specialisti (muzicieni, dirijori, compozitori, profesori) din Belarus, Rusia, Lituania, Polonia si Ucraina. „Premiul obtinut reprezinta o recunoastere din partea specialistilor din juriul international al festivalului fata de muzica noastra bisericeasca romaneasca. Aici ma refer in primul rand la linia melodica si la tehnica de interpretare. Dincolo de premiul obtinut, hrana sufleteasca a corului se constituie din aplauzele publicului, care apreciaza cantarea“, a declarat pr. lect. dr. Alexandrel Barnea.

Corul ,,Theologus“ a fost infiintat in anul 1990, odata cu redeschiderea Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi. La inceput s-a numit Corul mixt al Facultatii de Teologie Ortodoxa, mai tarziu fiind botezat cu numele de „Theologus“ de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Este format din studenti si absolventi ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.

Site-ul Universitatii: www.uaic.ro .