Evangheliile Abbei Gorima, scrise doar intr-o zi – o legenda transformata in realitate, prin noi datari cu carbon

Initial considerata a fi din secolul al XI-lea, in urma unei noi datari cu carbon, lucrarea "Evangheliile lui Garima" s-a aratat a fi veche din perioada 330 – 650 d.Hr..

Textele, vechi de 1600 de ani, sunt numite asa dupa un calugar, Abba Garima, care a sosit in Etiopia in secolul V.

Conform legendei, el a copiat Evangheliile doar intr-o singura zi dupa infiintarea Manastirii Garima, langa Adwa, in partea de nord a tarii.

©Traducere: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe® (cell extract)


Paginile viu ilustrate au fost conservate de Fondul Patrimoniului Etiopian si se spera ca cele doua volume sa fie puse la dispozitia vizitatorilor in Manastire, avandu-se in vedere construirea unui muzeu.

Ilustratii ale sfintilor Matei, Marcu, Luca si Ioan sunt incluse in portofoliul lucrarii, alaturi de alte prime reprezentari crestine ale unei cladiri, Templul Evreilor.

Evangheliile Garima, despre care se crede ca fac minuni, nu au parasit niciodata Manastirea.

Ele au fost scrise pe piele de capra, in limba etiopiana timpurie in Ge’ez.

Data acordata manuscriselor coincide cu sosirea Abbei (Parintelui) Garima in Etiopia, din Constantinopol, in 494 dupa Hristos, intarind legenda ca acesta a fost responsabil, cel putin in parte, de scrierea textelor.

Mark Winstanley, care a ajutat la conservarea lucrarii, a declarat:

"Calugarii cred ca aceasta carte are puteri spirituale prin textul sfant. Daca cineva este bolnav, acestia ii citesc pasaje din carte si considera ca le da putere. Desi calugarii au crezut intotdeauna intr-o legenda a lui Abba Garima, noua datare de astazi pare sa demonstreze ca totul era de fapt adevarat".
In acest moment, informatia poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 26/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.