Ziua 2 FDFAC: ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara (5-12 septembrie, Portul Cultural Cetate, jud. Dolj)

ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara (5-12 septembrie, Portul Cultural Cetate, jud. Dolj)

Ziua 2 la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara sta sub semnul muzicii si filmului balcanic, interculturalitatii si interdisciplinaritatii.

Invitatul festivalului, regizorul Ionut Piturescu (premiat in cadrul sectiunii Quinzane des réalisateurs la Cannes pentru “Cautare”), a venit la Cetate impreuna cu membri ai Centrului Cultural Anthropoesis, centru ce are ca vectori antropologia culturala, artele, ecologia umana si film. NU uita!

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


NU uita!

Septembrie 2010:

1 AGENTIE…, aprox. 20.000 ABONATI la informatiile zilnice si un nume care este intotdeauna, intr-un mod profesionist, alaturi de Dvs. : Lacasuri Ortodoxe!
O categorie dedicata special acestui eveniment international gasiti dand click doar AICI!

(Copiaza si Recomanda aceasta adresa si altora… celor care vor sa urmareasca inregistrari audio, video si fotografii deosebite!) http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/fdfac-balcanii-2010.html


In aceasta seara, cei de la ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (“Feerics Biokolective”, “Caravana”, “Pontis”) vor sustine un concert de muzica balcanica pentru invitatii si spectatorii sositi in Cetate. ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS este un proiect muzical-vizual care documenteaza si reaseaza intr-o forma contemporana specificele interculturale ale Europei de Sud-Est.

Un fusion de ritm, coreografie si foto-cinematografie format din:
FEERICS BIOKOLECTIVE – instrumente rare si repertorii arhaice din Balcani
CARAVANA – muzica aromaneasca si balcanica folosind instrumente "de la mama lor"
PONTIS – sonoritati ancestrale si etno-muzicologii transdanubiene

ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS aduce impreuna tineri (macedoneni, sirbi, secui, aromani, romani) , virtuozitati si valori culturale inca prea putin cunoscute, desi reprezentative pentru spatiul sud-est european. "Together! It’s natural, it’s cultural, it’s possible!", aceasta este idee promovata de Anthropoesis.

Tot astazi, Ionut Piturescu va prezenta doua dintre documentarele antropologice realizate in Albania si Serbia:

Film Documentar: BALKAN’S DIGEST. Urbanitate balcanica (Albania, 2008) – 30 min
Sinopsis: Regasibila algoritmic in destinele similare a numeroase asezari din zonele Moscopole, Gramos, Pind, Pelister (Albania, Grecia, Republica Macedonia), intreteserea dintre urbanitate si nomadism devine emblematica pentru dinamica interculturala a Europei de Sud-Est. “Balkan’s digest”, referinta dialogica la “Reader’s Digest”, invita la o regindire a devorarii de sine a Balcanilor, convinsi ca il devoreaza pe "Celalalt".

Film Documentar: SINELE SI CELALALT. Balkan Love Story (Serbia, 2009) – 30 min
Sinopsis: Serbia de Rasarit, poate cea mai neconflictuala regiune a acestei tari. Striviti Intre identitate si alteritate, oamenii nu doresc decat sa se bucure de drepturile si libertatile cele mai elementare. Pe zi ce trece specificul Balcanilor pare sa se constituie In refuzul de a Invata din propriile greseli. Documentarul Sinele si Celalalt. Balkan love story exploreaza acest miraj conflictual Intretinut „democratic”. Printre cauze si efecte, printre motive si mize, se pot distinge notele de «artificial» si «firesc» ale unor tensiuni imaginate.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman, Primariilor Calafat si Cetate.

Cu participarea: NIGHTLOSERS, MAMBO SIRIA, ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (Feerics Biokolective, Caravana, Pontis)

Multumiri Centrului Intercultural Anthropoesis, Muzeului Taranului Roman, Clubului Taranului.

Sponsori: Popeci Motors, Eurolines, QFort, Hotel Panoramic Calafat, Hotel Cetate, 432 Playhouse.

Parteneri Media: Realitatea TV, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Jurnalul National, Observatorul Cultural, Unica, Zile si Nopti, Lacasuri Ortodoxe, AndemMotionFilms, Bmedia, www.port.ro, www.videofil.ro , www.cinefan.ro, www.uichendist.ro, www.calendarevenimente.ro, www.121.ro

Parteneri Media Locali: TVR Craiova, Radio Oltenia Craiova.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.