publicat în: Arhivă

Biroul de Presa Al Arhiepiscopiei Tomisului reactioneaza la jignirile aduse de Antena 1 Intaistatatorului locului

Catre
Postul de televiziune ANTENA 1
In atentia redactiei ?TIRI

Spre informare mass-media

Drept la replica


In seara zilei de 8.09.2010, la emisiunea Observator de la ora 19.00, ati transmis un reportaj cu totul neadevarat, nedrept si jignitor la adresa Arhiepiscopului nostru, Inaltpreasfintia Sa Teodosie al Tomisului. Repetam, toate informatiile au fost eronate si prezentate Intr-un mod rauvoitor, bazandu-va pe stiri si documente trunchiate si vechi. Astfel:
– Inaltpreasfintitul Teodosie nu are nicio cladire si nicio suprafata de teren In patrimoniul sau.
– Inaltpreasfintitul Teodosie nu a colaborat niciodata cu Securitatea comunista, ci dimpotriva a refuzat acest lucru.
– Inaltpreasfintitul Teodosie nu a Inscris pe nimeni la Facultatea de Teologie, nu a cerut si nu a primit niciun fel de mita, si nici subordonatii nu au cerut nimic In numele dansului. Filmul „Demistificarea mistificarii” a evidentiat toate ingineriile prin care cei doi reporteri rauvoitori au vrut neaparat sa-l discrediteze pe Arhiepiscop.
– Banii pentru manastirea din Dorna Arini au venit nu doar de la enoriasii din Suceava sau Constanta, ci de la sponsori, ctitori si binefacatori de peste tot.
– Inaltpreasfintitul Teodosie nu este „un om de afaceri de succes”, nu s-a Imbogatit In urma unui „schimb care Incalca statutul Bisericii Ortodoxe Romane si art. 193 din Regulamentul vietii monahale” si nu este un „arhiepiscop controversat”. Controversele staruie doar In mintea unor jurnalisti superficiali si vicleni care dezinformeaza deliberat si la comanda opinia publica, intoxicand-o periodic cu informatii false si incomplete, rupte din context, menite doar a scandaliza si nu In ultima instanta, a Incerca marginalizarea Bisericii Ortodoxe si a slujitorilor ei, ridiculizarea credinciosilor si a manifestarilor religioase. Pe de alta parte, surprinzator, Antena 3 i-a dedicat In ziua de 30 august 2009 o emisiune de o ora Arhiepiscopului de la Tomis, moderata de Alessandra Stoicescu si Floriana Jucan, iar concluzia acelei emisiuni a fost ca Inaltpreasfintitul Teodosie este un om nevinovat, care are doua doctorate, profesor universitar si decan al facultatii de teologie, care are si doua decizii de necolaborare cu Securitatea, eliberate de CNSAS, care a construit un mare numar de biserici, manastiri, paraclise si schituri. Cum a fost posibil ca acei reporteri sa fi tratat cu atata neglijenta subiectul? Fara sa mai vorbim despre modul absolut nepoliticos cu care s?a vorbit despre dansul folosindu-se numele de botez. Daca s-ar respecta pe ei Insisi, reporterii ar trebui sa respecte regulile de politete fata de terte persoane mai ales atunci cand ele au fost investite cu demnitati publice. Unii dintre cei ce redacteaza astfel de stiri nu au probabil nici macar ca varsta, anii de studiu si slujire ai Inaltpreasfintiei Sale.
– Inaltpreasfintitul Teodosie nu este administratorul niciunui SRL.
Cand a trecut la cele vesnice mama sa, In anul 1998, Inaltpreasfintitul Teodosie, Impreuna cu toti fratii sai au hotarat sa doneze BOR toata averea ramasa de la parinti, pentru construirea unei manastiri si pentru alte opere de binefacere. E de crezut ca Inaltpreasfintitul Teodosie, ctitorul a tot ceea ce se afla la manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, Isi distruge propria ctitorie sau Isi Insuseste fraudulos ceea ce a donat de bunavoie? Era, demult, o cutuma pentru familiile de romani credinciosi sa-si doneze averile Bisericii sau sa Intemeieze institutii filantropice. Este cat se poate de natural si de frumos ca aceasta familie (In care s-au nascut 17 copii) a urmat traditia stramoseasca si este trist ca oameni din presa de azi, In loc sa ia exemplu, cauta motive de respingere, de critica, de defaimare. In secolul trecut, manastirea Caldarusani a avut In proprietate Hanul lui Manuc, complexul Lebada de langa Bucuresti este acum In proprietatea Patriarhiei Romane, la Durau se afla Centrul Cultural – Pastoral „Daniil Sihastru”, la Neamt, Centrul Social – Cultural „Sf. Paisie”; toate acestea sunt adevarate centre de cultura religioasa, de ce atunci nu s-ar putea ca si la Dorna Arini sa se dezvolte un centru care sa exploateze linistea, pacea si spiritualitatea Bucovinei?
Mentionam si faptul ca la manastire nimeni nu este platit de la bugetul de stat. Fara activitati aducatoare de venit, cum ar putea fi platiti toti cei ce trudesc acolo si cum s-ar putea plati utilitatile acestui asezamant?
Cerem ca, In virtutea dreptului la replica, sa admiteti ca cineva din partea Arhiepiscopiei Tomisului sa prezinte toate dovezile celor afirmate de noi aici si sa le sustina In direct, la o proxima emisiune Observator de la ora 19.00, tot pe parcursul a 2min 45 sec, cum au fost si acuzele. Telespectatorii, In proportie declarata de 87% credinciosi ortodocsi au dreptul sa cunoasca adevarul. ?i, pentru ca Intelepciunea populara spune ca tot raul e spre bine, de fapt, toate atacurile acestea fac reclama asezamantului monahal de la Vatra Dornei si-i ajuta pe credinciosi sa gaseasca mai usor drumul spre manastire.
Prin ce miracol, oare, au aparut simultan la Antena 1, Antena 3, Adevarul si Cotidianul aceleasi informatii? Cum oare la Antena 3 si Cotidianul, pana si expresiile, frazele, sunt identice? Pacat pentru aceasta Infratire In a propaga R?UL, dincolo de TRUST…

Cu stapanita consideratie,

Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010