Minunea Sf Arh. Mihail in Colose, sarbatorita in Parohia (Schitul) Ramesti, Horezu – Valcea

Biserica cu hramul „Sf. Ingeri Mihail si Gavriil" se afla In catunul Romanii de Jos, pe stanga drumului, Inainte sa apuce panta ce urca la Manastirea Hurezi. In anul 1700 este cladit de catre Ioan Arhimandritul, apoi reparat si zugravit In anul 1757, prin grija egumenului Dionisie Balacescu si fratii sai.

Schitul, cu totul deosebit de celelalte ca plan si decoratie, a fost construit pentru robii manastirii, a servit si serveste ca biserica de mir pentru satul Romanii de Jos si mahalaua ?igania, In prezent fiind pastorit de parintele Constantin Dumitrescu – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO_CHristian


Biserica „Sfintii Arhangheli din Parohia Ramesti, orasul Horezu, judetul Valcea, si-a serbat unul dintre hramuri, in data de 6 septembrie 2010.

Sarbatoarea pomenirii „minunii Sfantului Arhanghel Mihail In Colose”, a Inceput cu slujba Privegherii, Inca din seara zilei de duminica, 5 septembrie 2010, iar a doua zi a continuat cu Utrenia si cu Sfanta Liturghie.

„Iata ca Intre noi si Dumnezeu se interpune aceasta lume nevazuta, lumea Ingerilor si fiecare dintre noi are un Inger pazitor, fiecare popor are un Inger al sau, pe care Dumnezeul i-a randuit ca sa ocroteasca si sa poarte de grija creatiei Sale. Cei mai cunoscuti dintre Ingeri sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil; Mihail, Arhistrategul Vechiului Testament si Gavriil, trimisul lui Dumnezeu In Noul Testament, toate randuite spre a noastra mantuire” – a explicat cu aceasta ocazie Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, aratand care este rolul Ingerilor In iconomia mantuirii oamenilor.

„Aceasta biserica a fost construita In cinstea Arhanghelului Mihail de catre Sfantul voievod Martir Constantin Brancoveanu, tocmai pentru ca el a adus slava si cinste lui Dumnezeu care l-a ajutat sa biruiasca pe turci si sa ocroteasca poporul si Biserica Ortodoxa. Avea multa evlavie la toti sfintii, dar mai ales la Sfantul Arhanghel Mihail care se stie si din Vechiul Testament ca a fost ocrotitor al ostilor pamantesti ale poporului lui Israel”, a mai aspus acesta.

In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a hirotonit diacon pe tanarul teolog Mihai Telespan, absolvent al Facultatii de Teologie din Craiova.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost savarsita slujba de pomenire a ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor acestui sfant locas.

La slujba de astazi au participat preoti si credinciosi din parohiile Invecinate, dar si un grup de maici In frunte cu Maica stareta Marina de la Manastirea Hurezi, dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.