Protestantii turci se plang de discriminare din partea statului turc

Lacasuri Ortodoxe: din Istanbul/AFP
Protestantii turci se plang de discriminare din partea statului turc

Comunitatile protestante din Turcia, care cuprind intre 3.000 si 3.500 de credinciosi, au lansat ieri, miercuri 6 octombrie 2010, un raport care acuza statul turc ca are o atitudine discriminatorie fata de ele si ca ramane pasiv in fata incitarii la ura anti-crestina.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Comunitatea protestanta a fost etichetata in ultimii 20 de ani ca fiind una misionara", cu o activitate perceputa de public drept "amenintare serioasa la adresa natiunii", spune documentul publicat de Asociatia Bisericilor Protestante, care pretinde ca reprezinta 85% din cele 100 de parohii din Turcia.

"Nu este neobisnuit pentru mass-media din Turcia sa-i descrie pe protestanti ca ilegitimi si sa ii transforme in subiecte ale urii (…). Nu este nicio coincidenta faptul ca atacurile fizice la adresa protestantilor aproape intotdeauna urmeaza acestor prezentari negative", scriu autorii.

Cu toate acestea, "aproape nici unul dintre acesti inflamatori la adresa protestantilor nu a fost urmarit si condamnat de responsabili", se plang acestia, constatand ca stigmatizarea activitatii misionare este, de asemenea, transmisa si prin manualele scolare.

Raportul aminteste si cateva dintre problemele puse de predarea religiei in scoli, care se concentreaza asupra Islamului.

"Pentru a obtine o scutire pentru copiii lor, familiile sunt fortate sa isi dezvaluie religia. Copiii sunt lasati pe dinafara si (…) se pot confrunta cu excluderea, batjocura si insultele colegiilor si chiar ale unora dintre profesori", mai spune el.

Alte obiectii ridicate: atitudinea ostila a anumitor functionari, ceea ce face dificila utilizarea spatiilor de cult, restrictiile privind accesul in locurile publice sau imposibilitatea de a forma pastori.

Comunitatea protestanta din Turcia este compusa in mare parte din musulmani convertiti la crestinism.

in 2007, trei protestanti – doi convertiti turci si un german – au fost ucisi in Malatya (est). Un preot catolic a fost ucis anul trecut la Trabzon (nord-est).

"Problemele legate de securitate au scazut in mod semnificativ, ca urmare a cresterii masurilor luate", in urma acestor crime, se mai arata in raport.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.