O copie pictata a Icoanei vindecatoare de cancer de la Muntele Athos, acum in biserica Sf Parascheva din Plovdiv (18 august)

O copie pictata a Icoanei vindecatoare de cancer de la Muntele Athos, acum in biserica Sf Parascheva din Plovdiv

Maica Domnului Vsetarita (Imparateasa tuturor, Pantanassa) vindecatoare de cancer si de alte boli incurabile Ii binecuvanteaza acum si pe credinciosii din Plovdiv – Bulgaria, din biserica Sfanta Parascheva. O copie pictata a Icoanei celebre de la Muntele Athos a fost adusa si sfintita la o biserica din Plovdiv, In 8 octombrie 2010, cu participarea Mitropolitului Nicolai de Plovdiv, iar In fiecare vineri se vor citi rugaciuni la Icoana, pentru cei ce sufera de cancer.

©Traducere si redactare: Lacasuri Ortodoxe


Prima minune Inregistrata In legatura cu Icoana Maicii Domnului Vsetarita, consemnata In analele Athosului, dateaza din sec. XV-XVI. Este vorba de Intoarcerea la credinta a unui tanar din Cipru, care practica magia neagra. Acesta a venit la manastire, sa vada Icoana si sa Incerce puterea magiei sale Inaintea ei, nicidecum cu gand de Inchinare. La scurt timp dupa ce a intrat el In biserica, chipul Maicii Domnului din Icoana s-a luminat si tanarul a cazut la pamant, ca fulgerat. Ridicandu-se, el a marturisit calugarilor ca a venit cu ganduri necurate, s-a cait si a devenit crestin ortodox.

Dar Icoana este cunoscuta mai mult pentru vindecarea celor bolnavi de cancer si de alte boli grave, care se roaga Inaintea ei si se ung cu untdelemn de la candela, citind Acatistul si Paraclisul alcatuite In cinstea Icoanei. De fapt, vindecarea de vrajitorie si cea de cancer pot fi complementare: raspandirea magiei, vrajitoriei, a stiintelor oculte In lumea crestina poate fi comparata cu tumora maligna care se multiplica In corpul omenesc afectat de cancer.

Toate copiile Icoanei Pantanassa s-au dovedit si ele facatoare de minuni. Doua dintre cele mai cunoscute se afla In Rusia, unde au fost cerute de Patriarhul Moscovei: la Biserica Tuturor Sfintilor din Krasnoe Selo (Moscova) si la manastirea Schimbarii la Fata din Novospaski. Alte trei se afla In Romania: la Biserica Rusa – Bucuresti, la manastirea Oasa – jud. Alba si la Manastirea Sfintii Voievozi din Slobozia, la aceasta din urma fiind inclusa in catapeteasma. Una dintre minunile Infaptuite In Rusia este Invierea unui copil. Data de sarbatorire a Icoanei este la 18 august, iar copiile pictate ale Icoanei se raspandesc In numar tot mai mare, In lumea crestina.

In privinta Icoanei din Plovdiv, exista si aici un istoric. Inca din anul 2007, parintele Emil de la biserica Sfanta Parascheva, In varsta de 39 ani pe atunci, Incepuse sa citeasca acatistul Maicii Domnului Vsetarita, pentru bolnavii de cancer, vinerea. El a fost trimis de episcopul Nicolai sa refaca lacasul ortodox situat pe stancile de pe dealul abrupt din centrul Plovdivului, lacas ce fusese abandonat si devenise adapost pentru drogati. Picturile Sfintilor Bisericii se amestecau pe atunci cu contururi de graffiti si cuvinte fara sens. Preotul Emil a avut misiunea de restaurare a bisericii si de atragere a tinerilor aici, lucru pe care l-a Infaptuit. Chiar si dintre narcomani, el a atras pe multi.

In fiecare vineri, parintele a Inceput sa citeasca Acatistul Imparatesei tuturor – Pantanassa, Icoana cunoscuta pentru puterea de vindecare a tuturor celor care nu mai au speranta de scapare, din diverse boli sau patimi, a celor „parasiti de doctori” si, In general, lasati fara ajutor din partea lumii. La biserica parintelui se adunau exact asemenea oameni, bolnavi, dependenti etc., la rugaciune.

Din tinerete, parintele Emil facuse o promisiune fata de sine Insusi, sa-i ajute pe cei bolnavi de cancer, In memoria bunicului sau, care murise de o boala fara leac. De la primul Acatist de vineri, In biserica a fost adusa o copie obisnuita a Icoanei de la Vatoped – Pantanassa. Insa, In vara aceasta (a anului 2010), credinciosii s-au hotarat sa stranga bani pentru a avea o copie pictata a Icoanei, dupa canoanele iconografice ale Bisericii. S-a dovedit ca este greu de vizitat manastirea Vatoped. Preotul Emil si sotia sa, Anna, au ajuns totusi la manastirea Sfantul Nicolae din Grecia, unde se afla o alta copie a Icoanei vatopedine. Aceasta de aici este mai mare decat originalul, care nu are decat 20 x 30 cm. Enoriasii de la biserica Sfanta Parascheva au hotarat sa realizeze si ei copia de dimensiuni mai mari, si anume 50 x 70 cm, primind binecuvantarea staretului manastirii, arhimandritul Nifon. Pentru realizarea Icoanei s-au facut rugaciuni speciale si s-a avut o grija deosebita la modul prepararii vopselurilor.

Maica Domnului este Infatisata In Icoana Pantanassa In Intregime, pe un tron aurit, cu Pruncul Sfant In brate. Alaturi sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Inclinati spre ea In semn de rugaciune. Una dintre aripile acestora este ridicata, ca pentru a duce rugaciunile la cer.

Anna Paralingova, preoteasa, a realizat chiar ea copia Icoanei, In mai mult de o luna de zile, dupa ce a facut mai multe schite. Tot ea a preparat vopselurile. A Insotit lucrul sau cu rugaciuni catre Maica Domnului, sa daruiasca putere Icoanei, de a-i vindeca pe cei bolnavi de cancer, In mod special. Singura diferenta fata de Icoana originala este felul reprezentarii aurei Maicii Domnului si a Pruncului, care la Icoana athonita erau emailate. Enoriasii bisericii Sfanta Parascheva nu au gasit Inca pe cineva care sa le realizeze aurele In tehnica similara.

La rugaciunile de vineri vin foarte multi dintre cei care au rude bolnave, a declarat parintele Emil. El Isi noteaza de fiecare data nume noi pentru pomenit, ale celor ce solicita rugaciuni pentru scaparea de boli incurabile. „Nu exista, de fapt, boli incurabile. Minunile se Intampla, si multe dintre ele depind de noi”, asa Ii Incurajeaza parintele Emil pe cei care vin la el, sa-i ajute cu rugaciunea. De asemenea, parintele repeta des cuvintele Sfantului Serafim de Sarov: „castiga pacea ta si mii din jurul tau se vor mantui”.

In predicile sale, parintele insista asupra faptului ca fiecare pacat si patima are urmari si asupra sufletului, dar si a trupului. De aceea, el Ii Indeamna pe toti sa-si cerceteze viata, sa-si descopere greselile, sa se caiasca si sa aleaga Calea. In mod aparte, cancerul are o valoare pentru mantuirea omului, Intrucat Il determina pe om sa ia aminte la el Insusi, considera parintele. Jurnalista Olga Maltseva s-a lovit de Incercarea cancerului. A descoperit ca are o tumora la cap, iar doctorii i-au mai dat doua luni de viata. De atunci Insa au trecut 9 ani, iar ea s-a dedicat Intalnirii cu pacienti bolnavi de cancer, Incurajandu-i si vorbindu-le despre mantuirea sufletului. Ea este una dintre cele care vin la biserica Sfanta Parascheva si dovedeste ca, prin credinta, raul poate fi Indepartat chiar si din trup.

Parintele Emil nu neaga ajutorul medicilor. „Sfatuind pacientii sa se roage pentru vindecare, preotul ar face o crima, daca le-ar interzice sa se duca la doctor”, spune el. Clericul nu trebuie sa se creada un „guru” prin sine. El este un doctor al sufletului, iar medicul – al trupului. Exista o uriasa responsabilitate pentru amandoi, vor da raspuns pentru fiecare persoana pierduta si pentru fiecare salvata, adauga parintele. Preotul Isi doreste sa existe un dialog real Intre biserica si doctori. In opinia sa, In fiecare spital ar trebui sa existe un cleric, si In Bulgaria, asa cum exista In Grecia, Rusia si alte tari majoritar ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.