Misterul Icoanei “Sporirea Mintii” (Sporirea Intelepciunii)

Icoana „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului
Venerata, dupa specificul fiecaruia, si de catolici, si de ortodocsi

Icoana „Sporirea Mintii” („Sporirea Intelepciunii”) este o Icoana rusa mai rara, prin reprezentarea deosebita a Maicii Domnului, cu Pruncul Sfant, Infasurati pana la umeri Intr-o Imbracaminte In forma de clopot.


Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, In Icoana “Sporirea Mintii”, (Sporirea Intelepciunii) este Inconjurata de sfinti Ingeri, In spatele sau aflandu-se poarta Raiului, iar In partea de jos a Icoanei, imaginea Ierusalimului ceresc. Ingerii tin In maini lumanari aprinse, simbolul Luminii Adevarului, al lui Hristos. In acest fel, Icoana Infatiseaza faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos, nascut din Fecioara, este Calea spre Rai.

Datorita faptului ca nu sunt cunoscute date certe legate de sarbatorirea acestei Icoane a Maicii Domnului din vechime, pomenirea ei se face la 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Impreuna cu multe alte Icoane facatoare de minuni. Si In Romania a fost popularizata Icoana „Sporirea Mintii” (Sporirea Intelepciunii), In special prin litografii sfintite.

…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile

Legende catolice… dezmintite de specialisti

Ca fapt foarte interesant, Icoana „Sporirea mintii” ( a Intelepciunii) se aseamana cu o statuie catolica a Fecioarei Maria, din Loreto (oras din provincia Ancona, Italia), care este numita „Fecioara Neagra” („Madona neagra”), aflata Intr-o biserica numita a „Sfintei Case” din Nazaret, a Maicii Domnului. Cercetand surse catolice cu privire la Loreto si la locurile sfinte de aici, loc de pelerinaj extrem de cunoscut In lumea occidentala, aflam lucruri contradictorii, uimitoare, atat cu privire la statuia amintita, cat si la „Sfanta Casa” care o gazduieste.

?i anume, o prima legenda catolica indica faptul ca autorul statuii din cedru a Fecioarei Maria ar fi Insusi Sfantul Evanghelist Luca si ca ea s-ar fi pastrat Intr-o casa mica, din Nazaret, In care s-a nascut si a vietuit Fecioara Maria mai multa vreme. Iar casa respectiva a fost stramutata piatra cu piatra din Nazaret In Loreto, In sec. XIII, de catre Ingeri, cand turcii au Inceput sa cucereasca teritorii In Orient, spre a nu fi profanata sau distrusa.

…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile

Legenda continua, mentionand faptul ca episcopul de Loreto ar fi avut chiar o viziune cu Maica Sfanta, care l-a anuntat despre mutarea casei sale In orasul italian. Mai departe, statuia, admirata In Loreto de ambasadorii rusi ai marelui duce Vasilii III, In 1528, a devenit prototip pentru Icoana rusa a Maicii Domnului „Sporirea mintii”. Pur si simplu acesti ambasadori, Incantati, au determinat transpunerea ei ca Icoana ortodoxa, de catre iconografi rusi.

Asemanarea dintre statuie si icoana ortodoxa a fost remarcata si de cercetatorul rus Andrei Alexandrov Titov, Inclinat sa dea crezare opiniei mentionate, concluzia legendei fiind Intarita de existenta unei corespondente Intre papa Clement al VII-lea si marele duce Vasilii III, din 1524-1528, care specifica Intre altele prezenta ambasadorilor rusi la sanctuarul din Loreto. S-ar parea ca aceasta este sursa de inspiratie pentru Icoana rusa: frumoasa statuie de cedru, Impodobita cu diamante si perle, din biserica loretina, ridicata pe locul „Sfintei Case” a Maicii Domnului.

Cu toate acestea, exista dezmintiri clare ale legendelor catolice, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, statuia a fost expertizata si nu dateaza decat din sec. XIII-XIV, si nu din vremea Sfintilor Apostoli. In prezent, vechea statuie nu mai exista, Intrucat a fost distrusa Intr-un incendiu din anul 1921, fiind Inlocuita cu una similara.

…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile

In al doilea rand, casa din piatra, zisa a Nascatoarei de Dumnezeu, din Loreto, si toate legendele care o privesc, au fost analizate de specialisti, care au constatat urmatoarele: In niciun caz transportarea pietrelor nu s-a facut de Ingeri, nu pentru ca acest fapt ar fi imposibil, ci deoarece exista documente ce atesta mutarea unor pietre considerate sfinte pe corabie: un document specifica faptul ca ele au facut parte din zestrea fiicei lui Nichifor Anghelos al Epirului, la casatoria sa cu fiul regelui de Napoli (din 1294), iar o alta serie de documente certifica transportarea lor, cu motivatia feririi lor de distrugere, prin grija familiei bizantine Anghelos, si cu dorinta reconstruirii casei Fecioarei Maria In Loreto.

Alte analize, ale pietrelor Insesi si a cladirii reconstruite In Loreto, au negat originea palestiniana a lor, piatra fiind datata cu sec. II-V d.Hr. si fiind un tip folosit de nabateeni, vecini ai evreilor.

Ciclul legendelor catolice despre statuia Madonei negre si a casei sfinte nu se opreste aici. Se pastreaza din Evul Mediu credinta ca un taran care Isi lucra pamantul si-a vazut boii Ingenunchind si refuzand sa Inainteze. Uimit, el a cautat motivul si a aflat langa ei o statuie a Fecioarei Maria, ce fusese Ingropata In pamant. Chemand preotii, s-a organizat ad-hoc o procesiune cu statuia, numita de atunci „Fecioara Neagra”. Pe locul aflarii ei s-a ridicat un sanctuar, apoi o capela, a „Maicii Domnului din Loreto”. Aceasta legenda nu are legatura cu prima, ele circuland In paralel, ambele reusind sa captiveze atentia multor credinciosi. Asadar, pana astazi biserica „Sfintei Case” din Loreto, unde se afla si statuia reconstituita dupa incendiu, este un celebru loc de pelerinaj catolic.

…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile

Legenda rusa

Legenda rusa, cu privire la Icoana „Sporirea mintii” nu are legatura cu statuia din Loreto. Ea tine de un eveniment apartinand secolului al XVII-lea, legat de un iconograf. Acesta era un om foarte evlavios, dar cand s-a petrecut revizuirea cartilor de cult si a practicilor religioase din Rusia, In timpul patriarhului Nikon (Intre 1652-1658), el s-a tulburat, nestiind cum este bine sa creada mai departe. Este vorba de tulburarea care s-a produs In Intreaga Rusie, datorata aparitiei rascolnicilor, ce s-au opus oricarei asemenea revizuiri, desi aceasta se facea In concordanta cu practicile Bisericilor din Constantinopol, Ierusalim si Alexandria, fiind deci In spiritul unei Traditii dinamice a Bisericii.

Acest iconograf a ajuns aproape de a-si pierde mintile, moment In care s-a rugat cu putere Maicii Domnului, sa-l ajute.
Aceasta i s-a aratat si i-a indicat sa picteze Icoana sa, „Sporirea Intelepciunii”, dupa ce l-a vindecat si l-a luminat In privinta adevarului. Zugravul de Icoane a Infatisat-o asa cum i se aratase, rezultand Icoana facatoare de minuni „Sporirea mintii”, cea care daruieste Intelepciune. O varianta a legendei precizeaza faptul ca pictorul a rugat-o pe Maica Domnului sa i se Infatiseze de mai multe ori, pentru ca nu putea tine minte toate amanuntele Icoanei sale.

…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile

Icoane „Sporirea mintii” (si a Intelepciunii) se afla In satul Pisochin (langa Harkov), In orasul Tutaev, In Rybinsk, In Moscova etc. Icoana este considerata ajutatoare a copiilor, datatoare a harului Intelepciunii, vindecatoare a slabiciunii mintii.

Un punct de vedere… romanesc, referitor la Icoana

Desi Icoana „Sporirea mintii” este In prezent cunoscuta si In Romania, despre ea nu se cunosc prea multe, nici macar o parte din legendele care circula In Occident sau In Rusia. Din putinele precizari de pe alte site-uri care Incearca sa o prezinte, reiese faptul ca „a fost descoperita in Rusia, In Catedrala Schimbarea la Fata – Spaso Preobrajensk – din orasul Ribinsk, gubernia Iaroslavului”.

Este prezentat, In schimb, un Acatist al Icoanei „Sporirea mintii”, tradus din limba rusa (dar o traducere mai stangace), care confirma legenda rusa a zugravului de Icoane ce a fost vindecat de Maica Domnului si, simultan si surprinzator, legatura dintre Icoana si statuia din Loreto:
„Un oarecare zugrav, de urgia unei boli cumplite fiind stapanit si la tulburarea mintii ajungand, de la doctorii pamantesti niciun folos nu a aflat. Atunci Preacurata Nascatoare bolnavului i s-a aratat si sa-i zugraveasca icoana, care sfinteste casa ei din orasul Loreto, i-a poruncit. Acestea Implinind, zugravul s-a vindecat si, din acea zi, icoana pictata Sporirea mintii a numit-, cantand In fata ei cantare de lauda lui Dumnezeu: Aliluia!” (condacul al 4-lea)

…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile

Concluzii:

Analizand toate materialele disponibile cu privire la Icoana „Sporirea mintii (Intelepciunii)” – occidentale, rusesti si romanesti – remarcam faptul ca la baza realizarii ei se afla credinta ortodoxa ca Maica Domnului este mijlocitoare catre Dumnezeu pentru noi, pentru a se lumina mintea noastra si Intreg sufletul cu Lumina Adevarului.

In acest sens, cei care se roaga Inaintea Icoanei Inalta rugaciuni mai ales pentru copiii cu probleme de Invatare, tinerii care au nevoie de ajutor la examene si pentru Intelegerea subiectelor mai dificile. De fapt, oricine solicita mai multa Intelepciune si Intelegere, daruri ale Duhului Sfant, primeste ajutor prin rugaciuni la Icoana „Sporirea mintii”.

Indiferent daca exista o legatura reala Intre statuia din Loreto si Icoana rusa sau nu, cert este faptul ca acest tip iconografic rar este de origine straveche. Pictarea concreta a Icoanei „Sporirea mintii” In sec. XVII nu Impiedica tragerea acestei concluzii. Daca a avut ca model statuia, aceasta era oricum mai veche, si nu se cunoaste modelul care a stat la baza statuii (ce ar fi putut fi chiar o Icoana „Sporirea mintii”, ulterior pierduta); iar daca luam In considerare legenda rusa, faptul ca Maica Domnului a insistat la iconograful vindecat sa o picteze Intocmai, poate indica exact revigorarea unui tip iconografic pierdut, ca dorinta expresa a Nascatoarei de Dumnezeu, spre ajutorarea crestinilor.

…Misterul Icoanei „Sporirea Mintii (Intelepciunii)” a Maicii Domnului – ajutor si miracol la scoala, examene, subiecte dificile

Justificam cu aceasta ocazie faptul ca Lacasuri Ortodoxe considera necesara aparitia unor astfel de studii aprofundate si continua seria de prezentare a acestora, referindu-se la Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului, tocmai spre evidentierea adevarului si spre sporirea evlaviei celor ce se roaga Inaintea lor, cu atat mai mult cu cat copii ale lor sunt deja familiare credinciosilor romani si detinute In coltul personal de rugaciune.

Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.