Pentru prima oara dupa 2006, in Mitropolia Basarabiei si Exarhatul Plaiurilor, a avut loc sfintirea Antimiselor

La 22 decembrie, Inaltpreasfintitul Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a oficiat, la Paraclisul Mitropolitan „Sfantul Ioan Teologul” din Chisinau, slujba de sfintire a antimiselor si Sfanta Liturghie.

Impreuna cu Intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei au conslujit: PC preot Ioan Cosoi, secretar eparhial, PC preot Andrei Deleu, seful Cancelariei Mitropolitane, si PC protodiacon Andrei Cojocaru.


Sfantul Antimis reprezinta o bucata de panza de in ori de matase de dimensiunile 50 cm x 60 cm pe care este imprimata scena pregatirii pentru Inmormantare a Trupului Domnului nostru Iisus Hristos. Fiecare antimis contine Intr-un mic buzunarel particele din moastele sfintilor.

Antimis din limba greaca Inseamna Inlocuitor de masa, si anume al Sfintei Mese, astfel ca Sfanta Liturghie avand Sfantul Antimis se poate oficiat si In afara sfantului lacas.

Sfantul Antimis este indispensabil pentru oficierea Sfintei Liturghii, dat fiind faptul ca pe el se pun si se sfintesc Cinstitele Daruri.

Antimisul are o vechime mare si este de pe timpul primilor crestini, cand, In perioada persecutiilor, deseori erau nevoiti sa Intrerupa Sfanta Liturghie si pentru a feri de profanare Sfintele Daruri, sa se ascunda de p

ersecutori In locuri retrase si sa continue Sfanta Liturghie.

Inaltpreasfintitul Petru, In cuvantul sau, a subliniat ca era necesar sa se sfinteasca alte antimise pentru ca ultima data cand a oficiat aceasta slujba a fost In 2006.

Intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei a amintit ca preotul nu poate sluji Sfanta Liturghie daca nu are antimis. „Cu Sfantul Antimis Sfanta Liturghie se poate sluji oriunde si sub cerul liber”, a concluzionat IPS Petru.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Petru l-a gratificat pe PC preot Iulian Budescu, consilier cu probleme pastoral-misionare si de tineret „pentru merite deosebite fata de Biserica Neamului, Mitropolia Basarabiei, prezenta de spirit, demnitate si devotament”, cu Ordinul „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta”, distinctie a Mitropoliei Basarabiei .

Biroul de presa al Mitropoliei Basarabiei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.