Mitropolia de Plovdiv lanseaza prima televiziune on-line ortodoxa bulgara

Lacasuri Ortodoxe: din Plovdiv
Mitropolia de Plovdiv lanseaza prima televiziune on-line ortodoxa bulgara

"Aceasta este prima emisie tv on-line a Bisericii noastre ortodoxe" – il cita Radioul National Bulgar (BNR), pe managerul noii variante media, Arhimandritul Arsenii.

Cu scopul de a sluji atat bulgarilor aflati in strainatate, dar si pentru a aduce biserica mai aproape de societate, site-ul web al Mitropoliei din Plovdiv a lansat prima sa emisiune on-line ortodoxa bulgara.


Primele emisiuni au inceput in data de 11 februarie 2010, cu o Liturghie transmisa din Biserica Sfantul Haralambie, din orasul Septemvri.

Aceasta emisie a descoperit vizitatorilor, practic, si noul site al Mitropoliei Plovdiv.

"Emisiunile online apropie mai tare Biserica de societate", a mai spus Arhimandritul Arsenii, citat de BNR. "Proiectul a inceput odata cu sosirea episcopului Nikolai in Plovdiv, acum trei ani", a spus acesta.

Proiectul a urmareste sa permita oamenilor accesul la viata spirituala de zi cu zi, atat slujitorilor lui Dumnezeu cat si laicilor, in Plovdiv, a explicat Arsenii.

"Poate ca nu este intamplator faptul ca Dumnezeu a permis ca acest canal media sa fie lansat in ajunul Postului Mare", continua el.

Emisiunile ar oferi Bisericii posibilitatea de a informa publicul mai tanar despre Postul Mare.

©un articol KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

"Vom putea explica sensul si limitele spirituale ale sarbatorii si ale postului", a spus Arsenii. "Prin aceasta noua cale vom incerca sa atragem atentia si sa le vorbim oamenilor despre adevarurile religiei ortodoxe. Speram ca aceasta va contribui la educatia religioasa tinerilor", a incheiat Arsenii.

Echipa de televiziune online, in prezent, consta din 15 persoane, a mai specificat BNR, dar se asteapta o extindere a programelor sale.

Site-ul web al Mitropoliei Plovidv este disponibil in prezent numai in limba bulgara.

©un articol KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010


In urma cu mai mult de jumatate de an, Programul TV LIVE on-line Lacasuri Ortodoxe, era inregistrat ca premiera in Romania:

– in ziua de 8 iulie 2009, Lacasuri Ortodoxe reuseste prima transmisiune integrala LIVE a unei slujbe ortodoxe pe Internet, in Romania (locul 2 in lume, dupa transmisiuni asemanatoare din Biserica Ortodoxa Sfantul Dimitrie din Ft. Lauderdale, Florida-USA, serv. org. OCN). Transmisiunea s-a realizat cu ocazia hramului Sfintei Manastiri Halmyris – Sfintii Mucenici Epictet si Astion (unde se gasesc moastele celor 2 sfinti, intregi – cei mai vechi sfinti descoperiti la noi in tara) – Murighiol Tulcea.

Sfanta Manastire Halmyris ramane astfel prima Sfanta Manastire Ortodoxa din lume, din care s-a transmis o slujba intergala LIVE pe internet.

– in ajunul Nasterii Domnului, Lacasuri Ortodoxe incepe un sir de transmisiuni LIVE, din nou o premiera nationala, fiind vorba despre formatul HD, din Biserica Podeanu – Bucuresti (acolo unde se afla Moastele Sfantului Apostol Simon Zilotul).

Sfanta Biserica Podeanu ramane, de la acea data, prima Sfanta Biserica din Romania din care s-a transmis, in format HD (Inalta Definitie), o slujba LIVE pe internet. Tot urmare a acestei ocazii, Biserica Podeanu ajunge sa fie totodata si prima Biserica din Romania care reuseste sa aiba pus la punct intregul sistem necesar transmiterii unei slujbe LIVE pe Internet, la orice ora (locul 2 in lumea ortodoxa, dupa transmisiuni asemanatoare din Biserica Ortodoxa Sfantul Dimitrie din Ft. Lauderdale, Florida-USA, gratie serviciilor organizatiei OCN).

– in plus, in perioada imediat urmatoare Sfantului Craciun 2009, programul Streaming LIVE Lacasuri Ortodoxe avea sa transmita LIVE, pentru prima oara pe internet Slujba unui Sfant Botez, integral, si Slujba de Te Deum exact la ora trecerii dintre doi ani (2009-2010), deasemenea din Biserica Podeanu – la invitatia si cu sprijinul deosebit al parintelui paroh Vasile Ailioaei si al celorlalti doi preoti slujitori.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.