Iubeste si fa ce vrei – Biserica Catolica publica o brosura despre sexualitatea adolescentului (umanizarea sexualitatii): Initiales

Biserica Catolica publica o brosura despre sexualitatea adolescentului

Biserica Catolica publica o brosura in folosul educatorilor si animatorilor crestini, pentru a-i ajuta sa raspunda la intrebarile adolescentilor cu privire la viata afectiva si sexuala.

Publicatia, prezentata la Paris in ultimele zile, este de fapt un numar special al revistei „Initiales” (nr. 220), publicata de Pastoratia Copiilor si Tinerilor din cadrul Conferintei Episcopilor Frantei, care a imprumutat de la Fericitul Augustin (considerat de catolici drept Sfant) dictonul: „Iubeste si fa ce vrei”, o parafrazare a Sfantului Apostol Pavel.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


in realizarea acestei lucrari (90 pag.) au conlucrat timp de un an si jumatate membri ai clerului, teologi, educatori si sexologi, luand ca punct de plecare circa 15.000 de intrebari primite din partea tinerilor cu varste cuprinsa intre 13 si 18 ani, despre sexualitate, orientare sexuala, folosirea prezervativului, a pilulei anticonceptionale, dar si despre fidelitate.

„Nu am incercat sa facem un catalog cu ceea ce este permis si ce nu, ci mai degraba am aratat cum se articuleaza dragostea, libertatea, respectul pentru ceilalti, la autoritatea catolica”, a explicat redactorul sef de la „Initiales”, Joseph Herveau, citat de AFP.

„Nu este vorba de a oferi un set de directive ce tin de comportament, ci de o deschidere spre dialog asupra acestor probleme, incat sa se ajunga la adevarate rezolvari”, a spus Monseniorul Benoit Rivière, episcop de Autun si presedinte al Consiliului pentru Pastoratia Copiilor si Tinerilor.

„intre a nu vorbi despre aceste subiecte si a vorbi prea mult, exista o cale unde Biserica are de jucat rolul sau”, a adaugat el, subliniind ca „in aceasta privinta foarte delicata a maturizarii psiho-emotionale, perioada adolescentei este esentiala”.

Sora dominicana Veronica Margron, decan al Facultatii de Teologie din Angers, a explicat de ce Biserica Catolica „se amesteca in problema sexualitatii”: nu pentru a judeca sau a indica puncte bune si rele, ci pentru ca credinta crestina priveste nu numai cultul strict, ci toate aspectele vietii. Motivul cel mai adanc este intruparea Fiului lui Dumnezeu, care a imbratisat astfel umanitatea cu maxima iubire. Deci rolul Bisericii este de a insoti tinerii „cu bunavointa si luciditate”.

Dr. Olivier Florant, sexolog crestin, considera ca este vorba de „umanizarea sexualitatii”. „Animalele se hranesc; noi, oamenii, am inventat bucataria si chiar gastronomia; animalele se reproduc – noi, oamenii, am inventat sexul si chiar erotismul (…). Prin urmare, este vorba de a sublinia valorile, de a preciza ceea ce da sens vietii noastre”.

Concret, brosura ofera „cai de reflectie” despre dragostea de Dumnezeu, despre dar, lege si libertate, cu note pedagogice si un mini-dictionar. La cuvantul „prezervativ”, de exemplu, gasim o explicatie mai… diplomatica: „el nu evita afectiunile colaterale care pot fi cauzate inimii, sufletului si persoanei, printr-o sexualitate fara limite”, dar este preferabil sa utilizezi prezervativul, decat „sa te faci vinovat de un rau mai mare, prin transmitere de maladii, cu atat mai mult daca acestea sunt mortale”.
Brosura catolica despre sexualitate costa 25 de euro si se presupune ca va avea un impact de rasunet.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.