publicat în: Arhivă

Un ieromonah din Georgia vrea sa devina stalpnic, reconstruind biserica de pe stanca Katkhi

Un ieromonah din Georgia vrea sa devina stalpnic, reconstruind biserica de pe stanca Katkhi

Un articol Eurasianet descrie dorinta si eforturile parintelui Maxim, calugar georgian, de a deveni stalpnic. Acesta a inceput amenajarea unei biserici pe stanca Katkhi, inalta de 40 de metri si avand forma de pilon.

©Traducere si Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Stanca se afla in apropierea orasului Chiatura, provincia Imereti, in centrul Georgiei, iar pana in sec. IV ea a fost locul de reprezentare a unei zeitati a fertilitatii.

„Pe cand obisnuiam sa vin in aer liber (langa stanca), cu prietenii mei din tinerete, ma uitam mereu cu jind spre stalp si-l invidiam pe calugarul care ar putea locui acolo”, a declarat parintele Maxim, acum in varsta de 55 ani. Parintele s-a calugarit la varsta de 38 ani si a vietuit o perioada intr-o grota de langa stanca Katkhi.

Pe stanca respectiva fusese construita o biserica, in sec. VI-VIII, unde s-au rugat calugari si stalpnici pana in sec. XV.

Noua constructie ar trebui sa fie terminata in 2011, iar parintele Maxim nadajduieste sa primeasca binecuvantarea Patriarhului Ilia II al Georgiei, pentru a vietui ca stalpnic.

Deocamdata acesta are un mare numar de suporteri, voluntari implicati in construire si sponsori atrasi de ideea unei renasteri religioase in Georgia. Dupa finalizarea bisericii si primirea binecuvantarii, parintele ar ramane suspendat pe stalp, fara nicio scara.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010