CONTRIBUTOR: Luni va debuta faza IV a cursurilor de muzeograf – proiect European in Episcopia Severinului si Strehaiei

sigla episcopie severin strehaia Luni va debuta a patra faza a cursurilor de muzeograf in cadrul unui proiect european derulat de Episcopia Severinului si Strehaiei

Luni, 4 iulie 2011, in statiunea Baile Herculane situata pe Valea Cernei, judetul Caras-Severin, va debuta a patra faza a cursurilor de perfectionare pentru participantii ce fac parte din grupul-tinta al programului de pregatire profesionala pentru ocupatia de muzeograf, in cadrul proiectului european „Pregatirea resurselor umane pentru valorificarea si promovarea patrimoniului cultural national ” derulat de Episcopia Severinului si Strehaiei in parteneriat cu Episcopia Caransebesului – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.


A doua serie de cursanti, cuprinzand patruzeci de persoane cu studii superioare din cele doua eparhii, Episcopia Caransebesului si Episcopia Severinului si Strehaiei, s-a prezentat in fata lectorilor Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura, din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, pentru a-si insusi din cunostintele si experienta acestora.

Angajati din grupul-tinta, preoti si personal neclerical, administreaza 193 de monumente istorice de clasa A si B si un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesita o inventariere si clasare cat mai urgenta. Atat la nivel national, prin unitatile ierarhice, dar si local, s-au incheiat protocoale de colaborare cu Ministerul internelor si Reformei Administrative pentru evaluarea si protectia bunurilor culturale, pentru a carei aplicabilitate erau insa necesare o inventariere, o clasare si o realizare a unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului international de identificare, avand in vedere faptul ca grupul-tinta activeaza intr-o zona de granita unde comertul ilicit este bine dezvoltat.

Participarea la cursul de formare profesionala pentru ocupatia de muzeograf nu este conditionata de administrarea in mod direct a unor bunuri de patrimoniu. Criteriile de selectie au fost determinate de capacitatea de comunicare si lucru in echipa, disponibilitatea de timp pentru participare la programul de formare, dar si de motivatia prezentata de fiecare participant in parte, corelate cu nevoia de pregatire specifica.

Implicarea grupului-tinta se va realiza prin participarea la sesiunile de formare, workshopuri, schimburi internationale, iar apoi, la realizarea workshopurilor in calitate de co-formatori dupa obtinerea competentei de formator, a muzeelor virtuale si a bazelor de date.

Durata unui curs de formare este de 240 de ore si se desfasoara in localitatea Baile Herculane (modulul 1 si modulul 3) si in judetele Mehedinti si Caras-Severin (modulul 2), in perioada martie-octombrie 2011. Fiecare curs de formare se va desfasura pe grupe si va avea trei module, dupa cum urmeaza: modulul 1: paisprezece zile (optzeci de ore) – teorie; modulul 2: cincisprezece zile (o suta douazeci de ore) – teorie si pregatire practica; modulul 3: cinci zile (patruzeci de ore) – recapitulare si examinare.

Proiectul sustine dezvoltarea unui parteneriat in vederea valorificarii si promovarii bunurilor culturale – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.