(VIDEO si AUDIO) Manastirea Maglavit, punct de referinta al Olteniei ortodoxe

Manastirea Maglavit, punct de referinta al Olteniei ortodoxe

Hramul Nasterii Maicii Domnului a fost serbat la Maglavit printr-o Liturghie Arhiereasca urmata de Sfantul Maslu, iar pelerini au umplut nu numai curtea sfantului lacas, dar si drumul de acces de 2 kilometri, dinspre sat spre manastire.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a fost prezenta la eveniment, si a realizat 20 inregistrari video (prezente in arhiva) si 2 interviuri in exclusivitate, acordate de IPS Dr. Irineu si Dl. Ion Prioteasa, Presedintele Consiliului Judetean Dolj.

Realizatoare interviuri: redactor Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, Carmen-Ana Ion Locatie: Sfanta Manastire Maglavit 2010


Alaturi de un sobor de preoti si diaconi, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfanta Liturghie In fata a mii de pelerini, tinand si un cuvant de Invatatura despre semnificatia sarbatorii.
Sarbatoarea a continuat In Maglavit, satenii Intalnindu-se an de an, la 8 septembrie, pentru ziua comunei, sub sigla "Fiii satului".

Un interviu In exclusivitate cu IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, acordat Agentiei de ?tiri Lacasuri Ortodoxe®, puteti asculta AICI:


Prezent la sarbatoare, Dl. Ion Prioteasa, Presedintele Consiliului Judetean Dolj, a acordat Agentiei noastre, In exclusivitate un interesant interviu, pe ca Il puteti asculta AICI:


Un ALBUM FOTO cuprinzator, gasiti dand click aici: .

Si, un set de 20 de filmari video de la acest eveniment (Sfanta Liturghie si predica IPS Dr. Irineu ) gasiti aici: .

Maglavitul, trecut si prezent

Perioada interbelica a nascut, ca apoi sa ucida, un fenomen mai putin obisnuit pentru lumea ortodoxa: Maglavitul lui Petrache Lupu.
Pe scurt, ciobanul Petrache Lupu a marturisit la Biserica faptul ca s-a Intalnit cu "Mosul" – cum Ii spunea el, care i-a poruncit sa Ii Indemne pe sateni sa pazeasca posturile si sarbatorile, sa mearga la biserica si sa se pocaiasca pentru faptele lor rele.

Chiar Parintele Dumitru Staniloae spunea: "nu exista niciun motiv serios care sa ne Impiedice de-a crede ca Petrache Lupu a vazut pe Dumnezeu”.
Personalitatile vremii au fost Insa Impartite In doua tabere: una amplificand fenomenul, In timp ce cealalta blamandu-l si aratand cu degetul numai spre profitorii nelipsiti In astfel de situatii, netinand cont si de faptul ca predicile lui Petrache Lupu si povestile lui nu faceau altceva decat sa stimuleze oamenii sa duca o viata lipsita de pacat.

Ca a fost fabulatie sau realitate, un lucru este clar: temelia unei noi manastiri a fost pusa la Maglavit, un loc aflat la kilometri buni de primul lacas monahicesc, In orice directie ai fi ales sa mergi, iar viata spirituala a oamenilor parea sa se revigoreze, postul si rugaciunea reluandu-si locul lor firesc, de altadata.

Oamenii nu au parasit numai locul numit Maglavit, ci si ideea de lacas ortodox, lasat In paragina pentru zeci de ani, revenind la vechile obiceiuri si uitand de Indreptarea spirituala spre care i-a Indemnat ciobanul.
Petrache Lupu a trecut la Domnul In 1994, fiind reInhumat, In 1999, la Manastirea pe care a Inceput-o, practic, In 1936 si a carei constructie a fost terminata In 2007, la ora actuala fiind la stadiul de pictura interioara. De cativa ani, locul atrage din nou pelerini, din ce In ce mai multi, mai ales la hramurile manastirii.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.