Proiecție în cea mai veche Universitate din România

Brațele părintești sârguiește a mi le deschide mie, că în desfătări am cheltuit toată viața
mea, spre bogăția cea necheltuită a îndurărilor Tale, privind Mântuitorule, acum, nu
trece cu vederea inima mea cea săracă, căci către Tine, Doamne, cu umilință strig: Am
greșit, Părinte, la cer și înaintea Ta! (Această cântare era una din cântările psaltice pe
care Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa o îndrăgea cel mai mult, așezându-se în
genunchi și plângând pe tot timpul cântării, așa cum mărturisește în filmul ”7
Cuvinte” unul dintre ucenicii săi)
Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere și Biserica Toma Cozma au organizat prima proiecție de film din acest an, care s-a desfășurat marți, 18 februarie, în spațiul Librăriei ”Orest Tafrali” de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, mai veche Universitate din România. Este vorba despre filmul “7 cuvinte” povestea tulburătoare a Părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, documentată riguros de regizorul Andrei Negoiță Zagorodnâi, originar din Iași, dar stabilit de 25 ani în America.
Evenimentul a fost moderat de Prof. Dr. Leonte Ivanov, șeful Catedrei de Slavistică, Departamentul de limbi și literaturi străine, Conf. Dr. Marina Vraciu, din cadrul aceleiași catedre și Dr. Vasilica Onofrei specialist relații publice și voluntar la Biserica Toma Cozma din Iași.
După eveniment s-a desfășurat un interesant dialog între public și regizorul Andrei Negoiță, care ulterior a plecat din nou în America pentru a încerca să pună pietre de temelie la noile sale proiecte. Astfel, complementar proiectului dedicat filmului SCRUM, a
cunoscut lumina tiparului la Editura Egumenița cartea SCRUM care va fi tradusă și în limba engleză americană. Cartea SCRUM, despre copii abandonați, este un proiect inedit care poate schimba vieți. Cartea este semnată de Sergiu Ciocârlan, autor renumit ale cărui cărți duhovnicești se află printre darurile pe care Dumnezeu le așează în fața noastră.
Apreciem în mod deosebit implicarea regizorului Andrei Negoiță, care vine cu un suflu nou în cinematografia modernă, având în plan alte două proiecte cinematografice, respectiv: SCRUM, despre care se pot găsi detalii pe site-ul scrumfilmul.ro și JUSTIN un
film despre Părintele Iustin Pîrvu. Inovația absolută este că pre-producția unui film a dus la crearea unei cărți, și nu invers, dar această carte trebuie să fie o trambulină spre producerea filmului SCRUM. Acest proiect poate trezi România, dacă filmul iese și este făcut la magnitudinea pe care o merită.
Filmul SCRUM este un proiect social inedit care va spune povestea miracolului de la Valea Screzii și Valea Plopului, iar 25% din încasările filmului vor ajunge la orfanii și bătrânii abandonați din Valea Screzii. Cazul lui Ovidiu, care din ghetou a ajuns campion
mondial la rugby, poate fi victoria oricărui copil, a cărui viață se poate schimba radical cu ajutorul tău. Donațiile pentru realizarea filmului pot fi făcute pe site-ul: scrumfilmul.ro, ajutând copiii să nu rămână ai nimănui.
”SCRUM spune povestea a doi campioni, care luptă fiecare în felul său contra abandonului: un preot remarcabil, dar și un cetățean remarcabil, care conduce prin puterea exemplului de 30 de ani (părintele Tănase) și un copil crescut în Valea Screzii, care va ajunge campion de rugby, un sport care oglindește duritatea societății, unde e „rupere de oase”.
Contribuind financiar pentru realizarea acestui film, poți să începi să controlezi o piață, să încerci să produci filme de calitate, în care crezi tu și care te reprezintă, să nu fii doar un simplu consumator”, a subliniat printre altele regizorul Andrei Negoiță. Teaserul filmului SCRUM, poate fi vizionat accesând linkul: https://youtu.be/jQK6mWweoKM .
Doritorii pot achiziționa de la Librăria ”Orest Tafrali”, dvd-uri și cărți apărute la Editura Bonifaciu în care sunt publicate predici unice ale Părintelui Gheorghe Calciu, detalii despre viața sa și despre suferințele din închisorile comuniste.
Caravana Eroilor la Iași În colaborare cu Asociația „Ortodoxia Tinerilor” și implicarea președintelui Claudiu Bălan, Biserica Toma Cozma a organizat în perioada 1-9 februarie 2020, Expoziția itinerantă „Caravana Eroilor”, despre eroii care au pătimit în închisorile comuniste.
Expoziția ”Caravana Eroilor” rămâne la Iași și în perioada următoare, putând fi vizitată și în alte locații, iar pe data de 19 martie 2020, va fi derulată la Conferința anuală despre Sfinții închisorilor de la Teatrul Luceafărul.
Autor: Vasilica Onofrei
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.