225 de ani de la venirea misionarilor ortodocși în Alaska

Cei 225 de ani de la venirea misionarilor ortodocși în Alaska au fost marcați prin oficierea Sfintei Liturghii și o proclamare a guvernatorului Statului Alaska.

„Pe 21 decembrie 1793, Arhimandritul Ioasaf, cu trei ieromonahi, un ierodiacon, un călugăr și unii asistenți laici, au părăsit Sankt Petersburg-ul pentru a se deplasa în colonia ruso-americană din Kodiak, Alaska, la 12000 de kilometri distanță. Aceasta rămâne cea mai mare călătorie misionară a unui grup înregistrat vreodată în istorie. Călătoria a durat 293 de zile, traversând Rusia și Siberia pe uscat și apoi pornind într-o călătorie periculoasă pe mare spre Kodiak. Misionarii au sosit la 24 septembrie 1794, pentru a-și începe lucrarea cu popoarele native din Alaska sau, după cum îi numeau rușii ‘americanii’, a notat Arhiepiscopul David de Sitka și Alaska (Biserica Ortodoxă din America, OCA) cu ocazia cinstirii sosirii în Kodiak, Alaska, a misionarilor din Valaam, inclusiv a Sfinților Gherman și Iuvenalie.

După cum a notat Arhiepiscopul David, „opera eroică a acestor câțiva oameni a răspândit Ortodoxia pe acest continent… Singura lor preocupare a fost să îndeplinească marea poruncă a Domnului nostru, din capitolul 28 al Evangheliei lui Matei, aceea de a face iucenici în toate neamurile și de a le boteza în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh”.

“Această sărbătoare este o modalitate de a cinsti marea lucrare a misionarilor din Valaam, dar și o modalitate de a arăta calea de urmat”, a spus Arhiepiscopul de Alaska, chemându-și turma să devină un “Nou Valaam” și să le ducă Evanghelia lui Iisus Hristos celor care umblă în întuneric.

„Acum este vremea noastră, este chemarea noastră să fim aceia care perpetuează această mare lucrare misionară, în timpul nostru, pentru poporul nostru”, a spus Arhiepiscopul David.

Aniversarea a fost marcată și de oficierea Sfintei Liturghii dumnezeiești, pe 24 septembrie 2019, în Catedrala Învierii, din Kodiak, unde se află sfintele moaște ale Sfântului Gherman.

Guvernatorul de Alaska, Michael J. Dunleavy, a emis, de asemenea, o proclamație oficială în cinstea aniversării sosirii misionarilor în Alaska. În acest sens, guvernatorul a amintit cum Compania Ruso-Americană i-a cerut Împărătesei Ecaterina a Rusiei să trimită misionari, ceea ce a dus la sosirea grupului misionar care a călătorit mii de kilometri de la Mănăstirea Valaam către Kodiak.

Guvernatorul Dunleavy a recunoscut oficial, ziua de 24 septembrie 2019, drept „cea de-a 225-a aniversare a sosirii misionarilor ortodocși ruși în Alaska” și i-a invitat toți cei din Alaska să recunoască acest eveniment-reper din istoria Alaskăi.


Conform proclamației, acum sunt peste 50 000 de rezidenți ortodocși în Alaska. Două înregistrări video din timpul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Sfintei Învieri din Kodiak pot fi văzute la (adresa).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.