publicat în: Arhivă

Sărbătoarea sfintei noi-mucenițe Tatiana Grimblit și a celor uciși împreună cu dânsa pe Poligonul Butovo

Pe 23 septembrie 2019, în ziua cinstirii sfintei noi-mucenice Tatiana (Grimblit) și a celor care au fost uciși împreună cu aceasta, Episcopul Pantelimon de Orekhovo-Zuyevsk, însărcinat cu lucrările caritabile ale Bisericii Ortodoxe Ruse, a oficiat o Sfântă Liturghie în Biserica Sfinților Noi Mucenici și Mărturisitori ai Rusiei, din Butovo.

(Mai multe fotografii găsiți la (adresa).
Încă de la vârsta de 17 ani, Tatiana Grimblit a renunțat la a cheltui bani cu hainele și mâncarea, cu tot salariul său modest alegând să-i ajute pe prizonieri și exilați, inclusiv pe preoți și episcopi. Pentru această activitate caritabilă, inclusiv pentru ajutorarea preoților închiși, Tatiana Grimblit a fost arestată de mai multe ori. După fiecare eliberare, ea a continuat să îi ajute pe prizonieri.

A cincea și ultima dată, a fost arestată pe 6 septembrie 1937, pentru „agitație anti-sovietică, ajutor oferit prizonierilor și discuții religioase”. A fost împușcată pe 23 septembrie 1937, în „Poligonul” din Boutovo.

„Slujba Sfintei Liturghii este cea mai importantă comuniune de bucurie care poate exista în lume. Această bucurie nu are limite, nu are culoare, nu are volum, ci depășește tot ceea ce se poate imagina. Cu toții suntem chemați, împărtășindu-ne cu Sfintele Taine ale lui Hristos, să împărtășim această bucurie uimitoare – bucuria Învierii” – a spus Episcopul Pantelimon în omilia sa.

„Știm cu toții că bucuria Învierii este imposibilă fără Cruce. Paștele nu este pentru Hristos doar Învierea din morți, ci și Pătimirea Sa pe Cruce”, a mai spus acesta.

Episcopul le-a amintit credincioșilor că Sfânta Liturghie se oficiază sărbătorește deasupra Sfântului Antimis, în care este cusut un fragment din sfintele moaște ale sfinților martiri.

„Fiecare Sfântă Liturghie este o Liturghie a mucenicilor. Acest lucru este vizibil mai ales aici, în această biserică, pe pământul din Boutovo, care a devenit el însuși un Sfânt Antimis. Sub acest pământ stau sute și mii de victime nevinovate”, a spus ierarhul.

El a menționat, de asemenea, că sunt imposibil de imaginat întru totul evenimentele din noaptea de 23 septembrie 1937, suferințele trăite de oamenii care urmau să moară.

„Dacă ne amintim de viața Sfintei Mucenițe Tatiana, a cărei amintire o sărbătorim astăzi, vom înțelege că această noapte, pentru ea, nu a fost pur și simplu o noapte a suferinței. În noaptea aceea a avut loc izbăvirea și trecerea către El, Cel pe Care L-a iubit din toată inima și L-a slujit prin cei care au avut nevoie de ajutor”, a adăugat Episcopul Panteleimon.

„Prin cuvintele sale, ea i-a încălzit pe preoți și episcopi, a avut grijă de bolnavi și de cei care sufereau. L-a văzut pe Hristos în fiecare om și L-a slujit, dăruind tot ceea ce avea. La început a dat bani din salariul ei mic, s-a îmbrăcat și s-a hrănit modest, apoi și-a dat și viața. Mulți martiri, în care exista credința, ca și în cazul mucenicei Tatiana, s-au despărțit de această viață, trăind bucuria următoarei întâlniri cu Hristos”, a spus Episcopul Pantelimon.

„Când suntem la Sfânta Liturghie, ne împărtășim din bucuria martirilor”, a conchis ierarhul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă specială pentru cei nevinovați uciși în momentul represiunilor politice. În acea zi din 1937, peste 350 de persoane au fost ucise, inclusiv Sfânta Martiră Tatiana Grimblit. În perioada august 1937 – octombrie 1938, 20762 de persoane au fost împușcate în acest loc.

Patriarhul Alexei al II-lea a numit „Poligonul Boutovo”: „Golgota Rusă”. Acesta a fost locul celei mai mari execuții în masă și a celui mai mare număr de victime ale represiunii din regiunea Moscovei. Dintre ele, peste 300 au fost canonizate de Biserica Ortodoxă Rusă.