publicat în: Arhivă

O trăire spirituală de excepție, după rânduială atonită, în Mânastirea Radu Negru din Călărași

Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Vincențiu, s-a aflat în A $-a Duminică din Post, dedicată Sfântului Ioan Scărarul, în vizită pastorală la Mânăstirea Radu Negru din Călărași.

Așa după cum a precizat în cuvântul său de folos adresat creștinilor din Călărași și din zonă aflați în biserică într-un număr foarte mare, fiecare astfel de vizită arhierească la aceasta mânăstire este o bucurie. Preasfințitul Părinte Vincențiu a subliniat, de asemenea, faptul că, în jurul Municipiului Călărași există trei mânăstiri: Radu Negru (Gambeta), Mânăstirea Sfintei Cruci de la Coslogeni (Crucea de Leac) și Mânastirea “Libertatea” – toate acestea întrajutorându-se și fiind oaze spirituale pentru Municipiu și pentru întregul județ.

Ierahul a numit Mânăstirea Radu Negru “o lavră atonită” care împlinește, dupa regulile monahale din Sfântul Munte Athos, aici, în “Pustia Bărăganului”, o trăire spirituală de excepție la care, cu multe decenii în urmă, nimeni nu se gândea, pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, din Câmpia Soarelui. Municipiul Călărași, prin Mânăstirea Radu Negru, s-a înscris pe hartă, pe traseul de pelerinaje, de călătorii spirituale, al turiștilor și pelerinilor din toată țara, ce vin de la sute de kilometri distanță și se bucură de frumusețile acestei Grădini a Maicii Domnului – cum arată astăzi acest sfânt lăcaș, ce parcă străluceste asemenea unui diamant, în imensitatea câmpurilor cultivate în jurul Călarași-ului.

Într-adevăr, conform celor susținute de Întăistătătorul acestei Eparhii, Preasfințitul Vincențiu, în fiecare din cei zece ani de arhipăstorire a acestei de Dumnezeu-păzite Eparhii, a cercetat personal această mânăstire călărășeană, urmărind cu bucurie transformarea în bine a acestei lavre, pe care starețul ei, Protosinghelul Gherasim Noaptes, o veghează și o gospodărește ca un bun lucrător al viei încredințate lui de către stăpân, cum se vorbește în pericopa evanghelică.

La sfarsitul slujbei, un grup de copii ce a interpretat frumoase cântece ortodoxe (pricesne), îndrumat de profesoara lor, doamna Preoteasă Romina Noaptes, a primit binecuvântarea și cuvintele de felicitare din partea Ierarhului, alături de cărți de rugăciune și cruciulițe.

La slujbă, au fost prezenți oameni politici, printre care și Primarii Călărașiului și localitățiii Modelu.

A consemnat, pentru Lăcașuri Ortodoxe®, corespondentul din teritoriu: Ing. Relu (Aurelian) Cotoban, membru Lăcașuri Ortodoxe®