publicat în: Arhivă

O delegație din Bulgaria a experimentat modul în care se suțin orele de religie în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

În data de 05.04.2019, comunitatea din Chirnogi a primit vizita unei delegații de teologi din Bulgaria. Vizita s-a desfășurat în cadrul unui schimb de experiență cu elevii si cadrele didactice ai Școlii Gimnaziale Nr.1 Chirnogi. Delegația bulgară a fost condusă de către doamna inspector școlar general al Inspectoratului de Învățământ din Ruse – R. Gheorghieva (ultimul inspector de religie din Bulgaria – funcția de inspector pentru materia religie fiind, din pacate, desființată în ultimii ani), alături de d-na conferențiar doctor docent Iulia Doncheva (din cadrul Universității Anghel Kanchev din Ruse – având 10 000 de studenți), de doi directori a două unități de învățământ din Bulgaria, de soția d-lui Prefect de Ruse și de alte cadre didactice din Ruse și din Razgrad (toți membrii delegației predând Religia Ortodoxă în diverse școli din Bulgaria) alături de reprezentantul Mitropoliei de Ruse, preacucernicul preot stavrofor Kiril Sinev (vechi prieten al comunității locale din Chirnogi). Preacucernicia sa a asigurat și traducerea, pe tot parcursul întrevederii.

Distinsa delegație a fost primită, cu multă căldură, de către întregul colectiv de cadre didactice al Școlii Gimnaziale Nr. 1, în frunte cu directorul școlii, profesorul Pana Stelian, împreună cu reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Călărași, preacucernicul preot inspector Arcadie Alin Puisor, alături de preoții Parohiei Chirnogi: PC Pr. Adrian Postolea și PC Pr. Ionita Danut Dumitru – slujitori în cadrul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, păstorită de PS Episcop Vincențiu – și, bineînțeles, de către reprezentantul comunității locale, dl. Primar Irinel Roman. Oaspeții au fost primiți cu pâine și sare, după obiceiul românesc, de către doi din elevii școlii, îmbrăcați în costume populare.

Delegația din țara vecină a dorit să participe (într-o manieră didactică experimentală) la susținerea a două ore de religie (membrii delegației fiind de formație teologică) susținute de către Părintele paroh Adrian Postolea și de către d-na prof. de religie Musat, la clasa a cincea.

Cele două ore demonstrative au fost traduse și urmărite cu mare interes, existând o deosebită deschidere față de modalitatea de predare, dar și față de atitudinea și modul de asimilare ale elevilor. Se dorește ca astfel de acțiuni să continue, iar o parte din informațiile prezentate în cursul acestei întâlniri să fie folosite și transmise către Ministerul Învățământului de la Sofia-Bulgaria, pentru a fi implementate în procesul de învățământ din țara vecină, miza acestei întâlniri fiind una destul de mare, iar rezultatele se vor vedea în timp.

Ulterior, elevii pregătiți de către d-na înv. Margareta Stefan au mers la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae, unde au interpretat, într-o manieră deosebită, cântece adecvate acestei perioade pre-pascale: “Lazarelul” (cântec – obicei, comun celor două țări România și Bulgaria) și “Sub o salcie pletoasă”. Au încântat, dar au și surprins plăcut, onoratul auditoriu bulgar și român, un grup de trei elevi, ce au prezentat un mic moment specific Ortodoxiei românești, și anume un scurt recital de bătut toaca din lemn. Cei trei elevi (Catalin Luiceanu, Marius Nenciu si Ionut Vasile) au primit aplauze și laude binemeritate, din partea audienței prezente. Recitalul de bătaie de toacă a fost încheiat chiar de către preotul paroh al parohiei Stupinele, din Chirnogi, Pr. Fanel Burulean.

Un foarte scurt istoric al Bisericii Sfântul Nicolae a fost prezentat de către epitropul Bisericii Sfântul Nicolae – Ing. Relu (Aurelian) Cotoban. Gazdele – preoții Bisericii, PC Pr. Adrian Postolea ș PC Pr. Ionita Danut Dumitru, au prezentat oaspeților racla cu capac din argint a Sfântului Mucenic Dasie de la Durustorum – darul Bisericii Bulgare pentru comunitatea din Chirnogi.

La finalul întrevederii, au fost oferite tuturor oaspeților prezenți cărțile “Chirnogi, file de istorie” și “Ortodoxia fără frontiere” – carte bilingvă scrisă de catre Relu Cotoban și prezentată elogios de către Părintele Kiril Sinev, traducător al celei de a doua cărți. Alături de cărți au mai fost oferite și icoane, de către epitropul Bisericii Sfântul Nicolae. Întâlnirea s-a încheiat, cum era și firesc unor intelectuali de formație creștină, printr-o vizită la Troița închinată Sfântului Ioan de Rila (ocrotitorul Bulgariei) din Chirnogi, aflată în fața casei, și mai cu seamă în ingrijirea, familiei Marin L.Aici, s-au cântat în bulgară și română câteva cântări închinate acestui sfânt mare al Bulgariei, oaspeții bucurându-se de frumusețea și existența acestui simbol creștin reprezentativ pentru Bulgaria, în Chirnogi.

A consemnat pentru Lăcașuri Ortodoxe, corespondentul din teritoriu: Ing. Relu Cotoban